lauantai 23. maaliskuuta 2013

Omat laihdutusvinkkini

Ajattelin koota omia ajatuksiani laihduttamisesta ja mututuntumaa siitä, minkälaisia vinkkejä antaisin tähänastisten kokemuksieni mukaan muille, jotka haluavat pudottaa painoa. En siis todellakaan ole mikään expertti näissä asioissa enkä tiedä, ovatko alla olevat sanat joissain määrin jopa ihan puuta heinää, joten älkää ampuko mikäli olenkin väärässä joissain asioissa. :D Korjauksia ja lisävinkkejä sekä omia havaintoja voi kommentoida tietysti kommenttiboksiin!

1. Syö paljon proteiinia
Olen jostain lukenut, että laihduttajan olisi hyvä syödä vähintään 1,5-kertaisesti grammoissa proteiinia kuin mitä oma elopaino on ja mielellään jopa 2-kertaisesti. Eli jos painat 60kg, tulisi päivän aikana syödyn proteiininmäärän olla vähintään 90g.

2. Juo paljon vettä
Hnngg, mitenköhän tätä korostaisi tarpeeksi... Juo PALJON vettä!!!! :D Olen käsittänyt, että vesi pitää yllä aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita sekä tietysti ehkäisee ruuanhimoa, sillä monesti mieliteot johtuvatkin oikeasti vain janosta. Go Fat Go:lla suositellaan juomaan vähintään 3 litraa puhdasta vettä päivän muiden juomien lisäksi, joten itselläni kulkee aina juomapullo joka paikassa mukana. :)

3. Treenaa sekä lihaskuntoa että aerobista
Itselläni on sellainen käsitys, että näiden kahden liikuntamuodon välillä kannattaa pitää hyvä tasapaino – aerobinen polttaa tehokkaasti rasvaa, kun taas lihaskunnon treenaus paitsi muokkaa rasvakerroksen palamista odottavaa kroppaa kiinteämpään muotoon, niin myös ylläpitää lihaksia ja ehkäisee rasvan sijaan lihaksista laihtumista.

4. Syö riittävästi – vältä skinnyfat-ilmiötä
Kun on aikansa dieetannut, tästä tulee se suurin ongelma – päivän ravinto- ja kaloritavoitteiden täyttyminen. Pysyäkseen koko päivän käynnissä, kroppa tarvitsee ruokaa säännöllisin väliajoin ja vieläpä riittävän energiapitoista. Oikeasti laihtuminen vaatii siis syömistä! Näännyttämällä itseään ei aiheuta nimittäin mitään muuta kuin säästöliekin, jolloin rasvanpoltto pysähtyy ja elimistö alkaa polttaa energiaa lihaksista, siirtäen samalla kaiken ylimääräisen energian suoraan rasvasoluihin. Mitä laihtumista se sitten oikeasti on, jos 5kg lähteekin pelkästään lihaksista rasvan sijaan? Vaaka saattaa näyttää kivempia lukemia, mutta totuus ja löysyys löytyy edelleen peilistä.

Säästöliekin välttämiseksi vaadin itseltäni vähintään 1000kcal päivälukemia ja mielellään enemmänkin. Lisäksi olen omaksunut itseeni sen ajattelutavan, että jos nälkä ehtii mennä ohi, se tarkoittaa elimistön siirtyneen säästöliekille. Tämä ei välttämättä pidä lainkaan paikkaansa, mutta auttaa muistuttamaan joka päivä säännöllisistä ruoka-ajoista. :)

5. Lihaskasvu vaatii rakennusaineita
Jos tavoitteena ei ole enää niinkään rasvanpoltto, vaan ennemminkin kiinteytys rankan lihastreenin kautta, on ravintoa saatava vähintään oman kulutuksen verran ja usein jopa enemmänkin – pääpaino tietysti oikeilla ruoka-aineilla. "If you train, it matters even more what you eat!"

-----

Siinä siis omat 'vinkkini' (tai mututuntuma-mielipiteeni?) tästä aiheesta, minkälaiset olisivat teidän vinkkinne mahdollisille kyselijöille? :)

4 kommenttia:

 1. Toi skinnyfat-ilmiö jotenkin pelottaa mua. Pitäis kyllä ehkä rueta seuraamaan että saa varsinkin proteiinejä tarpeeksi ettei pääse käymään juuri noin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä tosi yleinen ilmiö. Muakin huolestuttaa se, vaikka syönkin protskuja... Siksi en tuijottele vaakaa laihtumisen osalta, koska jos siellä näkyy se -5kg ja se olisikin lähtenyt pääosin lihaksista rasvan sijaan, niin ei ne vaatteet mun päälle mahdu yhtään sen paremmin. :/

   Poista
 2. Oon alottelemassa vasta GFG-ruokavaliota ja jäin miettimään et saako banaania siis syödä kun marjoista vaan puhutaan ohjeessa..? Kiitos jos viitsit vastata! :) Muutenkin tykkään sun blogista ja varsinkin siitä että on noita erilaisia ruokavaihtoehtoja paljon. Keep going girl! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ei kuulu banaani ruokavaliolle ja itsekin jätin kaikki hedelmät silloin alkuvaiheessa pois, mutta nyt olen ottanut banaanin mukaan marjojen tilalle silloin tällöin. Mulla nimittäin ne marjat jää lähes poikkeuksetta syömättä samalla kun rahkakin, sillä korvaan usein välipalan ja iltapalan proteiinishakella. Siitä syystä johtuen päivän kaloritkin jää alhaisemmaksi kuin mitä GFG:llä on tarkoitus (normaalisti n. 1200-1400kcal, mulla saattaa päivässä jäädä 1000kcal allekin), joten oon kompensoinut lisäämällä joitakin omia ruoka-aineita sinne tänne jos muuten jäisi vajaaksi. :) PLUS banaaneista saa tehtyä superherkkuani proteiinipannaria, nam! Kiitti tsempeistä ja hurjasti tsemppiä myös sinne GFG:n aloitukseen!! :)

   Poista