torstai 22. tammikuuta 2015

Terveellinen ei ole pahanmakuista

"Ruokakeskustelu on puuduttavaa jankutusta lisäaineista, mikrobiologiasta ja ravintoarvoista. Ruuan maku ei kiinnosta ketään. -- Ravinnon terveellisyys, turvallisuus ja puhtaus ovat tärkeitä asioita, mutta milloin niistä tuli hyvän ruuan kriteeri? 

Maku on jonkinlainen viihteellinen kuriositeetti, joka on eristetty television kokkiohjelmiin ja aikakauslehtien reseptisivuille. Muualla äänessä ovat ne, joille ruoka on vain tapa täyttää vatsa tehokkaasti, terveellisesti ja turvallisesti. Silkkaa mikrobiologiaa ja ravitsemustiedettä."

Miltä 988,3 kaloria maistuu? – Suomea riivaa sairaalloinen oikeinsyöminen
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1420607112594


Missä vaiheessa terveellinen, ravintosisällöltään puhdas ja rikas ruoka tai tietoisuus siitä, mitä suuhunsa pistää on sama kuin mauton?

Terveellinen ruoka ei ole pahanmakuista ja kutsun kenet tahansa skeptikon mielelläni keittiööni kokeilemaan näitä vaihtoehtoja, joista varmasti löytyy yksi jos toinenkin nirsollekin kelpaava resepti. Kuinka montaa kertaa ns. roskaruokaa tai edes tavallista pullamössö-pastaa tai leipää maiskutellessaan kukaan pysähtyy todella maistelemaan, miltä se ruoka maistuu? Minä olen tehnyt niin, monesti! Hetken kun oikein keskittyy, sitä usein havaihtuu siihen, että se herkullinen maku on jossain pään sisällä, ei ainakaan siinä suussa.

Tämän huomaa parhaiten tekemällä perässä samaa eli kokeilkaapa seuraavana cheattipäivänä tai repsahduksen keskellä – mieti hetki, mitä todellisuudessa maistat ja saatat huomata, ettei se hampurilainen sittenkään maistu niin maukkaalta kuin koko ajan kuvittelee. Kysymys kuuluukin, uskallatko olla skeptinen ei-terveellisen ruuan maun suhteen vai onko päähäsi iskostettu, että kun se on rasvaista ja mahdollisesti jopa kiellettyä, niin sen on pakko olla syntisen hyvää, maistui sitten todellisuudessa miltä tahansa?

Salaatti voi maistua paljon paremmalta kuin hampurilaisateria. Usko jos haluat, älä jos et – se kun ei ole minulta pois, vaan ainoastaan sinulta.

"Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa ihmeteltiin, että hyvän ruoan kriteereiksi on tullut ravinnon tervellisyys, turvallisuus ja puhtaus. Ja tämäkö muka huono asia? -- Kun makuasioista puhutaan, niin puhdas, terveellinen ja turvallinen raaka-aine on todella usein se maukkaampi vaihtoehto. Jos raaka-aine tarvitsee paljon lisä- ja täyteaineita kertoo se usein raaka-aineen heikosta laadusta."

Suomalaiset vihdoin kiinnostuneita terveellisestä syömisestä
http://safkatutka.fi/vieraskirjoitukset/fredu-sirvio-terveydeksi/

6 kommenttia:

 1. Hyvä aihe! Yksi päivä pari viikkoa sitten eksyin Mäkkäriin, ja aloin juuri maistelemaan, miltä ne ranskalaiset oikeesti maistuu siellä suussa. Siinä vaiheessa teki mieli heittää koko ateria roskiin ja lähtee kotiin syömään vaikka ite tehtyä salaattia. Voin kuitenkin tähän loppuun todeta, että söin silti sen aterian loppuun ja tajusin, etten taida hetkeen haaveillakaan roskaruuasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tehnyt ihan sitä samaa! Siinäpä sitten ketuttaa, kun tajuat vetävästi kolme kertaa enemmän kaloreita sisältävää "herkkuruokaa" samalla, kun mietit, miten hyvältä ihan perinteinen lohi-, kana- tai fetasalaattikin voisi maistua... :D Itsekin olen vetäissyt ne ateriat silti loppuun "kun kerran on ostettu", sillä cheat-mealini ovat yleensä niitä suunniteltuja ja ne on sitten vedettävä loppuun, mutta kyllä sen ruuan tietoinen maistelu ja ylipäätään ajattelu vie aika paljon pohjaa pois oletetulta nautinnolta. Aivot narikassahan tuota roskaruokaa pitäisi vetää, se taitaa olla ainoa keino. :--D

   Poista
 2. oon kyllä tässä asiassa niin sitä mieltä, että terveellinen ruoka maistuu paremmalta ku just joku hesemäkkäri! mua vaan lähinnä etoo se ruoka ja ne kuvat niistä hampurilaisista tms. kun taas koen suurta nautintoo ku mietin et kotona oottaa bataatti ja kana mitä pääsee syömään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin! Silti pään sisällä helposti kuvittelee sen roskaruuan olevan herkumpaa, vaikka ihan hyvin tiedostaa faktojen olevan usein toisinpäin. Mulla itselläni ei varmaan edes sormet riitä laskemaan niitä kertoja, kun olen jotain suuhun pistettyäni ajatellut, että tämänkö takia pilasin dieetin... Ei kovin mieltäylentävä tunne, kun se roska ei olekaan niin hyvää, että se olisi sen kaiken arvoista.

   Poista
 3. Ihan totta!

  Terveellinen ruoka on ehdottomasti muutakin kuin sen sisältämät ravintoaineet. Se on ja sen kuuluukin olla myös makunautinto sitä syövälle. Hassua, että salaatti monesti mielletään pelkkänä tyhjänä jäävuorisalaattina, joka ei maistu miltään :D Kun siihen vain jaksaa laittaa hyvät lisukkeet, niin ei paremmasta tietoa ♥ Myös bataattilohkot voittavat mennen tullen ällöttävät pikaruokaranskalaiset, joiden suolamäärä melkein oksettaa.

  Tosin, kun ihmisen makuaisti turtuu voimakassuolaisiin ja rasvaisiin ruokiin, niin tavallinen ruoka ei juuri maistu miltään. Ihan kemiallinen juttu. Samoin jos syö paljon yltiömakeita herkkuja, niin hedelmien ja marjojen luonnollinen makeus ei maistu miltään. Siinäkin kyse on makusolujen turtumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, nyt taitaa olla niin naulan kantaan kuin voi olla, sillä omasta mielestäni ihan pelkkä salaatti voi maistua myös hyvälle. :----D Tai no omalla kohdalla se on yleensä jää- tai friseesalaattia lihan ja/tai fetajuuston kera, mutta silti. Kun makupaletti on pitkällä ajalla pääsääntöisesti tottunut puhtaaseen ruokaan, niin sieltä tosiaan poimii ihan niitä ruuan ominaismakuja, joiden vuoksi mm. maustamaton kanakin maistuu tässä suussa tosi hyvältä.

   Itse en tällä hetkellä edes siedä marinoitujen broilerien makua (hunajamarinoitu on pahin), niissä makuu pelkästään se kemiallinen marinadi ja pistävä maku ja muuta ei sitten maistakaan – sama se, syökö kanaa, tofua vai naudanlihaa, kun kaikki maistuu marinadilta. Tätä on kai turha selittää ihmiselle, joka syö marinoitua, käsiteltyä ja mausteista ruokaa päivittäin, sillä hänelle nämä minun kokkailuni kuulostavat ja maistuvatkin varmasti vähän tylsältä jo juurikin noista mainitsemistasi kemiallisista syistä... Höh.

   Poista