torstai 19. helmikuuta 2015

Vadelma-proteiinimuffinssit


Even kokeilevassa keittiössä syntyi eilen jotain niin herkullista, että proteiini-täytekakkukin kalpenee sen rinnalla. Täällä taiteiltiin soveltavin ottein samasta reseptirungosta pienillä kikkailuilla proteiinimuffinsseja, joihin tuli sisälle pakastevadelmia ja kuorrutteeksi joko pelkkiä mantelilastuja tai rahka-mustikkamössöä ja mantelilastuja - taivaallista niin kuorrutteen kanssa kuin ilman!

Salaisuus piillee tällä kertaa extra-banaanissa sekä jo taikinaan upotetuissa marjoissa, tai sitten jossain muussa. Lisäksi näin korkeisiin leivonnaisiin alensin paistolämpötilan 175 asteeseen ja pidensin paistoaikaa ainakin 30 minuuttiin, jotta taikina ehtisi rauhassa hyytyä palamatta täysin päältä. Tosin itse päädyin tähän ratkaisuun vasta puolivälissä paistamista, joten meikäläisen muffinsseista tuli vähän erikoisia... :D Mutta korjattavissa olivat siitäkin huolimatta ja maku oli edelleen niin kohdillaan kuin olla vain voi!


No mutta, sen pidemmittä puheitta reseptiin, joka on siis tuttuun tyyliin älyttömän helppo valmistaa (= ainekset vain sekaisin sauvasekoittimella ja uuniin), elikkäs:


Proteiinimuffinssit

- 4 kananmunaa (voi laittaa myös vain 6 valkuaista)
- 2,5-3 kypsää banaania
- 3 rkl maitorahkaa
- reilu 1 1/2 dl proteiinijauhetta (itse käytin Star Nutrition Whey-80 Vanilla-Pear, kestosuosikki leivontaan)
- reilu 2 tl leivinjauhetta (varmaan oikeasti lähemmäs 3 tl)
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- oman maun mukaan pakastevadelmia jäisinä, itse laitoin n. 1-2 dl
- koristeluun mantelilastuja
- kuorrutteeseen maitorahkaa (250g) ja marjoja (1-2 dl)

Tässäkin tosiaan kaikki ainekset vain muovikulhoon ja joko ainesosa kerrallaan surrautellen tai pokkana vain kaikki kerralla sekaisin. Kaikki paitsi vadelmat siis. Vadelmat nimittäin laitetaan aivan lopuksi valmiin taikinamössön joukkoon ja sekoitellaan ihan vain lusikalla ympäriinsä. Sen jälkeen seos kaadetaan muffinssivuokiin, ja tässä nyt ehkä se "hankalin" osuus:

Itse käytin kuuden ison muffinssin silikonivuokaa, josta tulee oikeasti järkyttävän isoja muffinsseja (mikä ei kyllä tällaista herkkusuuta haittaa lainkaan). Käyttäkää siis omalla kohdallanne maalaisjärkeä sen mukaan, minkä kokoisia muffinssivuokia käytätte - täyttäkää vuoat n. 2/3, jotta leivokselle jää tilaa kohota uunissa eikä se pursu yli äyräiden. En suosittele paperivuokia varsinkaan amatöörille, sillä tämä taikina saattaa käyttäytyä vähän hassusti, mutta sen riskin saa toki jokainen omalla vastuullaan ottaa, heh. Koristele halutessasi ripottelemalla mantelilastuja taikinan päälle.

Uunissa 175 astetta ja vähintään 30 minuuttia, mahdollisesti jopa kauemmin - SEURAILE. :) Näitä saa vahtia ensimmäisillä kerroilla kuin haukka, kunnes oppii rutiinilla luottamaan paitsi omaan muffinssivuoan taikinantäyttö-touchiin, niin myös uuniinsa.

Harjoitus tekee mestarin, maltti on valttia ja mitä ikinä teetkään, niin älä ota leivoksia pois uunista ennen kuin olet varma, että ne ovat kypsiä - älä, vaikka näyttävät siltä kuin olisivat räjähtäneet sinne, nimittäin huolimatta kaaosmaisesta lopputuloksesta ovat valmiit muffinssit aina korjattavissa repimällä ja leikkaamalla niitä reunoja sitten myöhemmässä vaiheessa nätimmiksi. Omilleni kävi nimittäin uunissa juuri noin, mutta sitkeästi odottelin kypsymistä ja lopputuloksena sain "täydellisten muffinssien" sijaan tällaiset vähän rustiikkisemmat versiot. =)


Kuorrute on sitten niinkin helppo tehdä kuin marjojen (itselläni mustikoita) sulatus mikrossa, muussaus lusikalla ja sotkeminen maitorahkaan sekä sen jälkeen levittäminen muffinssin päälle. Taitavampi sielu saa toki pistää luovuutensa laulamaan ja vaikkapa pursottaa tuon mössön somasti tuohon päälle, mutta täällä siihen ei enää kaiken taiston jälkeen kyetty. :D

Siihen kylkeen vielä kuppi kahvia tai teetä sekä hyvää seuraa ja homma alkaa olla melko bueno. <3 Nämä ovat tosiaan todella herkkuja jo ihan uunituoreena ja lämpöisenä, joten ei tarvitse odotella yön yli huomiseen parhaimman makuelämyksen saamiseksi. Tai no, tätä kirjoitellessa en ole vielä kokeillut, miltä maistuu yön yli jääkaapissa odotettuaan, joten voihan näistä tulla odottelun jälkeen VIELÄ parempia, vaikkakin vaikea uskoa koska slurps jo nyt!

Muita ehdotuksia muffinssin täytteeseen marjojen sijaan tai lisäksi olisi ehdottomasti rouhitut pähkinät - mantelit, cashew-pähkinät tai mitä nyt mieleen juolahtaakaan kokeilla. Kokeilkaapa, sillä itse ainakin aion lähestyä näitä jatkossa kaikkien eri variaatioiden kera. :))


Postauksen linkki toteutettu affiliate-linkkinä TradeDoublerin kautta.

11 kommenttia:

  1. Ihastuttavia kuvia! :)

    VastaaPoista
  2. Voi vitsi kuolailen täällä noita muffinseja, täytyy itekin laittaa kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tyttö, uskon että tuut rakastumaan ensipuraisulla! :))

      Poista
  3. Herranjumala miten hyviä! T kaksi vuuallista tehnyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JES!! Edes yksi ihminen käännytetty muffinssien maailmaan :'D

      Poista
  4. Ja mulla ei ole muffinssivuokaa, byää! :'( Ehkä ostan tämän takia.. Ootko ihan rohkeasti laittanut ulkomaisia pakastevadelmia keittämättä vai ootko onnekas bastard ja sulla on kotimaisia vattuja pakkasessa? :) Mua niin ärsyttää aina ne varotukset ja keittokehotukset, että oon melkeinpä jättänyt pakastevadelmien käytön kokonaan (kyllä, nyt on hyvä syy kapinoida..), kun en tiedä mitä uskoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt täytyy myöntää että onnekas bastard :D suomalaisia siis pakkasessa ja ulkomaisista varmaan tekisin samat kuin sä eli jättäisin kauppaan, koska no, liikaa vaivaa t. laiska :D mustikoista tulee kuitenkin ihan yhtä maukkaita eli niillä kannattaa testata! =) ja vajaa kourallinen sopii hyvin myös taikinaan murskattuna (kun loput laittaisin sitten lusikalla sekoitettuna, että jää niitä meheviä "marjaklönttejä" sinne muffinssin sisälle :D)

      Poista
  5. Noniin! Mustikoilla siis! Enää se vuoka.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvin osaan käyttää Vastaa-toimintoa, eipä urputeta...

      Poista
    2. Hahahha ihana :'D <3 vuokaostoksille joo mars! Munkin pitäis koska nykyinenhän on oikeasti porukoiden eli joko varast... Lainaan ton itelleni tai ostan oman uuden. =)

      Poista
  6. Kiitos ihanasta ohjeesta! Tein pikku lisäyksen taikinaan, laitoin taateleita joukkoon antamaan pikkusen makeutta! Voi että, kun olivat hyviä! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista