maanantai 2. helmikuuta 2015

Ihmisen paras ystävä

Ajattelin tehdä pienen postauksen vaihtelun vuoksi blogissakin useaan kertaan vilahtaneesta ystävästäni. Hän on hyvinkin karvainen kaveri, parrallinen ja viiksekäs sekä erittäin huumorintajuinen uros. Karskia karismaa tiiviissä paketissa. Hän on...


Kippari

~ airedalenterrieri
~ kohta isot 4v vanha
~ sylikoira 34 kilon elopainosta huolimatta
~ maailman kiltein kaveri, mamman mussukka, sydänkäpy, iso vauva <3

Olen itse elänyt koirien keskellä vuodesta '96 lähtien eli 6-vuotiaasta saakka, joten nämä karvakorvat ovat omalla kohdallani se luonnollisin osa elämää – tarkemmin sanottuna 76% osuus näistä vuosista on vedetty koiran kanssa rinnakkain. En oikein tiedä, synnymmekö vai kasvammeko hiljalleen eläinrakkaiksi ihmisiksi, mutta täällä päässä se suunta on joka tapauksessa ollut hyvin selkeä. :) Ja vaikka kaikki eläimet ovat sydäntäni lähellä, niin koiraihminen olen silti ylivoimaisesti eniten.


Kippari asuu tosiaan vanhempieni luona ja on käytännössä heidän koiransa, mutta virallisesti papereissa lukee allekirjoittaneen nimi ja kustannukset niin hankinnasta kuin eläinlääkärikuluista ja ruokinnastakin menevät omasta pussistani. Vanhempani olivat jo vannoneet useasti, ettei taloomme astu enää uutta koiraa vanhan rakkaan siirryttyä sateenkaarisillalle, mutta onneksi tilanne saatiin kuitenkin käännettyä – tästä karvapallosta ei ole ollut mitään muuta kuin iloa ja siitä todisteena saan vähän väliä tekstiviestejä ja soittoja kotoa siitä, miten Kippari on syönyt reippaasti vatsansa täyteen ruokaa, tuhissut päiväunillaan suloisesti ja mennyt niin reippaasti lenkeillä. Symppistä. :--)

Kippari on vielä leikkaamaton uros, mutta tulee hyvin toimeen lähes kaikkien koirien kanssa. Lähes siksi, että sillä on hieman isotteluongelmia tuntemattomia isoja mustia koiria kohtaan, jotka tulevat vastaan lenkissä hihnassa. Koirapuistossa hurtta kuin hurtta on kuitenkin kaveri ja omalle takapihallekin saa tulla telmimään kuka tahansa uros tai narttu, leikattu tai leikkaamaton, musta tai valkoinen tai mitä tahansa siltä väliltä. :) Olemme myös koittaneet muutamaan otteeseen koiranäyttelyjä ja saldona yksi sertikin, mutta meidän kaveri ei oikein viihdy esimerkiksi häkissä vuoroaan odotellen ja "suoritukseen valmistautuen", vaan katselee mieluummin uteliaana hihnan päässä muita hauvoja ja kiipeää tarvittaessa syliin pötköttämään. Meillä on siis aivan tavallinen kotikoira, jota parempaa ystävää ei voisi toivoa.


Joskus on tullut myös kyselyä tästä kyseisestä rodusta eli airedalesta ja olenkin mielelläni vastaillut kommentteihin, mutta laitetaan vielä tähänkin tiivistä tietoa. Rotu on siis terriereistä isoin ja tämä meidän nykyinen yksilö vielä siellä ylärajoilla. Erittäin vekkuli ja huumorintajuinen luonne, joka on myös todella älykäs ja vaatii siksi paitsi aivojumppaa, niin myös kunnon lenkitystä ja liikuntaa – muussa tapauksessa ylimääräinen energia löytää kyllä tiensä fiksun pääkopan siivittämänä ties mihin kohteeseen. Karvanlähtöä ei ole lainkaan, vaan koira trimmataan muutaman kerran vuodessa nyppimällä eli irtokarvojakaan ei löydy vaatteista tai huonekaluista. Välillä omistat komean lyhytkarvaisen koiran, välillä taas pörröisen nallekarhun.

Airedale on yleisesti hyvähermoinen ja aktiivinen, leikkisä vanhanakin, perusterve ja pitkäikäinen sekä ennen kaikkea itsenäinen, joka ei jää tuijottelemaan silmiin ja odottamaan käskyä siitä, mitä tehdään – se menee ja keksii kyllä itsekin ja saat sitten tulla perässä kieltämään, jos oli virhevalinta. Yleensä temputkin tehdään oikein vain silloin, kun kukaan muu ei ole katsomassa. Yksilöitä löytyy tottakai joka lähtöön ja omalla koulutuksella ja käytöksellä saa muokattua koirastaan omanlaisensa, mutta meidän rennoilla terriereillä (tai terroreilla, tärriereillä, turriereilla) suuntalinja on ollut tällainen! :)


Jos rotu kiinnostaa enemmänkin, niin lisäinfoa löydät esimerkiksi täältä ja kysellä saa aina lisää! Rotu on myös palveluskoira, energiaa riittää agilityradoille ja sillä on jonkin verran myös riistaviettiä, joten harrastusmahdollisuuksia riittää. Ja pyöreä, musta sekä ennen kaikkea ISO nappinenä tulee jokaisella airiksella kaupan päällisinä. :)

Perus: itse on <3__<3 ja koira on #awkward #helpme #päästäkääpois :--D 
Kyllä se musta silti taitaa tykätä, vaikka välillä täytyykin kameralle esittää coolia.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oi, Kippari kiittää ja itsekin olen samaa mieltä! :)) <3

   Poista
 2. Kippari on niiiiiiiiiiiiin söpö!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, sitä se kyllä on, niin söpöööö <3 tosin mulla ehkä vähän puolueellinen mielipide, mutta silti! :D

   Poista