sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Vinkit aamuaerobiseen

Siellä kyseltiin postausta aamuaerobisen tekemisestä ja teenkin sen näin kantapään kautta oppineena vinkit-muodossa. Toivottavasti tästä oppineena vältätte ne suurimmat fail-hetket ja pääsette paremmin kiinni aamuaerobisen ihanaan maailmaan. :)
1. Aamuaerobinen oikeasti aamulla

Erityisesti näin kesän lähestyessä suosittelen ehdottomasti tekemään aamuaerobisen jo aikaisin aamusta, mieluiten karkeasti ennen kello kymmentä. Syy on hyvin selkeä: aamulla ei ole ihan niin kuuma! Toki mukana on myös muita vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi käytännöllisen ruokarytmin ylläpitäminen, kun aamupala ei veny ihan älyttömän myöhäiseksi, mutta kyllä se lämpö on itselleni se suurin ongelma. Sitä paitsi miten ihanaa onkaan palata kotiin treenin jälkeen ja huomata, että koko päivähän on vasta alkamassa. Ahh.

2. Päälle mieluummin liian vähän kuin liikaa

Taas pysytään tässä kuumuus-aiheessa, heh. Lenkkeillessä tulee kuitenkin aina lämmin (ja jos ei tule, niin lisätään tahtia), joten vaatetusta miettiessä kannattaa laittaa mieluummin vähän vähemmän kuin liikaa. Itse koin tämän tänään, kun päällä oli juoksutakki ja päässä vielä sweatband muka viileän sään lenkkeilyasuna. Bullshit, aurinko paistoi ja lämmitti enkä voinut edes kuvitella mitään sykkeenkohotuksia, sillä olin sulamispisteessä jo pelkässä kävelyvauhdissa. Takin sitominen vyötärölle ei muuten sitten auta, silloin se häiritsee liehumalla käsiä ja reisiä vasten. Ja auta armias, jos satut menemään heijastavien pintojen ohi ja näkemään peilikuvasi... Joo. Siispä kevyesti päälle ja hiki pintaan muulla kuin vaatetuksella!

3. Vaihtelu virkistää

Vaihtele reittiä, vaihtele tempoa, vaihtele kestoa ja vaihtele maastoa. Kaikkea ei tarvitse vaihdella saman lenkin aikana, mutta samaan lenkkiin juurtuminen alkaa kyllästyttää ketä tahansa. Yllätä itsesi ja tee spontaaneja suunnanvaihdoksia alueille, joissa et ole mahdollisesti ennen käynytkään (ja pidä puhelimen navigaattori valmiudessa kaiken varalta). Välillä hölkkää, välillä kävelyä, välillä portaita joko kävellen tai juosten, välillä kaikkia näitä yhdessä ja toisinaan taas pelkkää rentoa tallustelua maisemista nauttien. Lenkin ei tarvitse kestää sen kauempaa kuin 30-45 minuuttia ja itse teen omani neljä kertaa viikossa.

4. Suunnittele ja toteuta

Jos olet päättänyt edellisiltana mennä aamusta lenkille, niin tee se. Tee se heti, ennen kuin pääkoppa alkaa muodostaa ajatuksia sitä vastaan ja sänky yrittää houkutella takaisin unten maille. Tarvittaessa voit vaikka nukkua treenivaatteissa helpottaaksesi lähtemisen vaikeutta – been there, done that ja toimii kyllä, hehee. Ja jos päätöksesi ovat luokkaa "huomenna voisin mennä aamulenkille", ota konditionaali pois. Mene, toteuta ja nauti!
5. Fiilistele musiikkia

Valitse itsellesi ne voimabiisit, joita kuunnellessa tossut lähtevät kuin väkisin liikkeelle. Treenilista kannattaa laittaa vaikka heti aamusta soimaan lenkkiin valmistautuessa, niin saa kunnon tunnelmalatauksen heti aamusta päälle. Omalla kohdallani musasovelluksena toimii Spotify Premium kännykästä ja jos biisilistoista on puutetta, niin omat vaihtelevat treenilistani löytää halutessaan Spotifysta nimimerkin evellyn takaa (hakukenttään teksti spotify:user:evellyn ja enteriä). 

6. Kuulokkeet ja muut varusteet

Kunnon kuulokkeet ovat must. Olen tähän asti pärjännyt nappikuulokkeilla, sillä olen saanut ne pysymään hikipannan alla tiukasti paikallaan, mutta sen aika on nyt tullut lämpenevien kelien myötä päätökseen. Siispä tilasin itselleni eilen uudet bluetooth-kuulokkeet, joiden toivon pysyvän päässä ja korvissa paremmin kuin herkästi irtoilevat nappikuulokkeet. Lisäksi kännykälle ja avaimille suosittelen hankkimaan suoraan esimerkiksi käsivarteen kiinnitettävän armbandin tai ihan treenivyölaukun (vaikkapa edullisesti H&M:ltä), niin ei tarvitse miettiä taskuja tai pahimmassa tapauksessa niiden kädessä kantamista sen enempää. Ja lippalakki auttaa auringonpaisteessa paremmin kuin aurinkolasit.

7. Tyhjään mahaan tai tunti syömisen jälkeen

Tyhjään mahaan liikkumisen hyödyllisyydestä löytyy varmasti lukuisia tutkimuksia puolesta ja vastaan, mutta mitään rakettitiedettähän tästä ei tarvitse tehdä. Kumpikaan tyyli ei ole vaarallista ja erot ovat hyvin marginaalisia, joten joka tapauksessa aerobinen liikunta on aina hyväksi, tekee sen sitten tyhjään masuun tai ei. Itse teen omani ennen aamupalaa pelkän vesilasin sekä muutamien lisäravinne-nappuloiden voimin, jolloin pääsen myös matkaan lähestulkoon suoraan sängystä. Jos taas söisin aamupalan ennen liikuntaa, niin odottaisin kyllä ainakin tunnin verran sen laskeutumista ennen reippailua. Jokainen voi toki etsiä tähän sen oman kultaisen keskitiensä, joka tuntuu sopivan omalle keholle parhaiten.

8. Nauti!

Teetpä sitten aamuaerobistasi tasaisella kevyellä sykkeellä tai intervallitreeninä, niin muista aina nauttia siitä täysin rinnoin. Nauti maisemista, pienistä yksityiskohdista, hengästymisen tunteesta, onnistumisista, kehityksestä, kauniista auringonpaisteesta, virkistävästä tihkusateesta, musiikista... Lista on loputon, kun asenne on kohdillaan. :) Liikkuminen ei ole pakkopullaa, se on nautinto ja etuoikeus!

2 kommenttia:

  1. Kiitos paljon vinkeistä! En tiennykkään, et spotifyssa pääsee kuuntelemaan muiden käyttäjien biisilistoja oman käyttäjän takaa, wuuhuu! :P taidan nyt vähän vierailla sun soittolistoilla ;) - Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah joo sinne vaan :D Mäkään en ennen tiennyt, mutta elämä ja omat soittolistat mullistuivat, kun hokasin sen. :D

      Poista