tiistai 9. joulukuuta 2014

Mini-paasto

Turvottaa, herkututtaa, ruokavalio lipsahtelee ja laiskotuttaa, väsyttää, ällötyttää eikä vesikään tunnu uppoavan entiseen tahtiin.

Siinä masentavia lähtöajatuksiani ennen kuin päätin repäistä hyvin minimittaisen vesi- ja teelinjasen paaston itselleni. Jo pelkkä ajatus paastosta sai piristymään, saati sitten itse toteutus. :) Tämä ei ollut mistään muusta lähtöisin kuin omasta päästäni ja halustani eikä sen pitämiseen tai pitämättömyyteen pystynyt vaikuttamaan kukaan ulkopuolinen, ei edes pt. Tarkoituksenani oli pistää itsekuri ja yleinen suhtautumisen ruokaan kuntoon vielä ennen joulua vetämällä kertaheitolla kunnon parin päivän nollaus. 

Olen kerran elämässäni vetäissyt vastaavan lyhyen jakson täyspaaston ja siitä kerroin myös mielipiteitäni blogissa, jotka voitte tihrustaa videomuodossa täältä. Paasto kannattaisi ihanteellisesti toteuttaa edellispäivänä cheat mealia tankaten, suolihuuhtelulla itsensä puhdistaen (:D en ole toteuttanut), paljon nesteitä ja tarvittaessa BCAA:ta sekä ruususuolavettä nauttien, ensimmäisenä paastopäivänä urheillen ja seuraavina sitten kevyellä sykkeellä kävelylenkkeillen.

Paastoaminen on itselleni henkinen prosessi, jossa voin hetkeksi "unohtaa" syömisen ja näläntunteen ja keskittyä siitä seuranneeseen tasaisen energiseen olotilaan, kasvanutta itsekuria unohtamatta. Paaston myötä saan yleensä myös neutralisoitua suhtautumiseni ruokaan: siinä missä aiemmin houkutuksiin (ja sortumisiin...) on yleensä kuulunut epäterveellisiä herkkuja, voi paaston jälkeen jo pelkkä kaurapuurokin kuulostaa taivaalliselta – tai sitten ei, yksilöllisiähän nämä. Hetkittäisestä nollalinjasta saattaisi olla apua myös ahmimiseen tai vain herkutteluun sortuvalle, sillä heti ensimmäiseksi ei tule tosiaan mieleen vetäistä vatsaa täyteen mättöä pidettyään ensin itseään tyhjänä päivän tai parikin.

Pre-paastoateria eli cheat meal: ankkaa, riisiä ja pekonipapuja sekä jälkkäriksi vadelma-juustokakkua, noms.

Kenelle suosittelisin paastoa? <3

- kaikille, jotka sitä haluavat kokeilla
- perusterveille ihmisille niin fyysisesti kuin psyykkisestikin mitattuna
- herkutteluun sortuville
- ahmimisesta kärsiville
- itsekuria etsiskeleville
- henkistä pönkitystä itsestään hakeville
- kokeilunhaluisille terveysintoilijoille
- ylipainoisille
- normaalipainoisille
- kenelle tahansa, joka haluaa joko a) uudelleenstartata rutiininsa tai b) etsiä uusia rutiineja

Kenelle en suosittele paastoa? </3

- kenellekään, joka ei sitä halua kokeilla
- aktiivisesti lihaskuntoa kasvattaville (tosin parin päivän en uskoisi kallistavan projektia juurikaan?)
- syömishäiriöisille, siihen taipuvaisille tai sairaalloista laihuutta ihannoiville
- ihmisille, joilla sairaus, lääkitys tai muutoin ongelmia perusterveydessä


Nyt on kieltämättä hieman puhdistautuneempi olo, ainakin henkisesti jos nyt ei muuta vaikutusta. En päässyt toteuttamaan ensimmäisen paastopäivän salitreeniä, joten oma paastoni koostui pääosin syömättömyydestä ja veden sekä teen litkimisestä – sekä ennen kaikkea henkisen minäni vahvistamisesta. :)) 

Edelleen kyllä turvottaa, sillä viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet suoraan sanottuna katastrofi suunnitelmiin nähden ja pelkään tosissani mennä vaa'alle, joten en sinne myöskään mene. Mutta antaa turvottaa, ei auta itku markkinoilla eikä tässä toisaalta tarvitse suurta stressiä ottaa, vaikkei sinne salille nyt olisi sitä huikeaa kuutta kertaa viikossa päässytkään (tai viime viikolla lainkaan). Hassusti sitä vain alkaa vaatia itseltään enemmän kuin pitäisi, vaikka toisia ohjeistaessa osaa pitää langat normaalisti käsissä ja olla armollinen.

Rakkaan pt:ni sanoin "Älä oo niin rankka itelles oikeesti, eri asia jos haluis olla lavalla pian mut sulla ei oo mihinkään kiire. Ups and downs. Joskus menee hirveällä draivilla ja joskus ei vaan jaksa, thats life my love." <3

Jos yhtään huvittaisi paastoilla edes testimielessä eikä esteitä näy lähitulevaisuudessa, niin kokeilkaapa ihmeessä. Pariin päivään ei ihminen kuole ja omaa kehoaan kuunnellen voi paaston lopettaa aikaisemminkin, jos siltä alkaa tuntua. Oma lähtötavoitteeni on aina 36 tuntia eli puolitoista päivää ennen nukkumaanmenoa aloittaen, jolloin suuri osa paastoajasta menee kätevästi nukkuen. Todellinen tavoitteeni on päästä 48 tunnin ylitse ja huonolla säkällä voisin kuvitella lopettavani jo 24 tunnin jälkeen. Rennolla ja positiivisella asenteella hyvä tulee. :)

5 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä ruokia kuvissa, omnom ! Kyselinkin tuossa aiemmin sulta, että voisitko joskus postata kehityskuvien ja mittojen kera sun matkasta parempaan kroppaan ? oon itse aloittelemassa hommaa, joten kuvat antais lisäbuustia itselle ! oot tosi kaunis ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli aika hyviä kyllä, pakko myöntää! Ja hyvä kun kysäisit uudestaan jos/kun aiemmin multa on sitten mennyt ohi. Välillä tulee niin paljon ideoita kommenttiboksiin joita mielellään toteuttaisikin, mutta laitetaan siihen päälle puoli tuntia ja kaikki on jo unohtunut. :-D Voisin tehdä toki, täytyy vain ensin hieman suunnitella toteutustyyliä. :) Toivottavasti nyt muistan ja jos nyt jostain kumman syystä en, niin muistuta sitkeästi vain uudelleen! Ja voi kiitos, kaunotar olet kyllä kuvasta päätellen itsekin. :))

   Poista
 2. Kiitos Eve mahtavasta blogista! <3 Oon seurannu sitä nyt kesästä ja antaa niin paljon hyviä ideoita ruokiin :) jatka vaan samaan tahtiin! Lisää hyviä ruokaideoita ;) ja muakin kiinnostais miten alkutaival meni; miten paino lähti laskuun... itsellä tavoitteena paremmat ruokailutottumukset :) oot mahtava ja blogisi on mun kannustin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, iso kiitos sulle kommentistasi :) Ruokajutut on munkin mielestä yksiä kiinnostavimpia (muissa blogeissa), niistä saa jotenkin sitä konkreettista hyötyä heti yhdeltä vilkaisulta. Pidän mielessä, että tämä painonkehitys on siis se, mistä sitä lisätietoa halutaan! Huomenna vedän yhteen painonpudotus-postausta, mutta teen kyllä tästä aiheesta vielä erillisen postauksensa joku päivä. :)

   Poista
  2. Mahtavaa! Sitä odottelemaan :) ja reseptejä ;) ja suuri kiitos kevytnuudelivinkistä... tilasin ison satsin fitnesstukusta :)

   Poista