torstai 13. joulukuuta 2012

Laihdutusvinkkejä!

Pudottajat.fi -sivulta löytyi '11 myyttiä aineenvaihdunnasta' -artikkeli, jonka kohtia tutkailemalla saa jälleen lisää vinkkejä laihduttamiseen aineenvaihdunnan kiihdyttämisen osalta. Poimin artikkelista parhaimmat ja painonpudotuksellisesti hyödyllisimmät kohdat tännekin, sillä uskon niistä olevan iloa ja hyötyä myös muille painonpudottajille. :) Jätin muutaman turhantärkeän faktatiedon pois listasta, sillä niistä ei juurikaan iloa saanut irti rasvanpolttoon nähden. Tässä kuitenkin ne omasta mielestäni oleelliset kohdat, olkaapa hyvät!

Oikea määrä vettä päivässä auttaa polttamaan enemmän kaloreita.

Kaikki kehon kemialliset reaktiot, mukaan lukien aineenvaihdunta, ovat riippuvaisia vedestä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nestehukasta kärsivä polttaa 2 prosenttia vähemmän kaloreita, kuin tarpeeksi nestettä saava. 

Laihduttaminen hidastaa lepoaineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa painon kurissa pitoa.

Jokaista laihduttamaasi kiloa kohden kehosi lepoaineenvaihdunta polttaa 2-10 kaloria vähemmän päivässä. Viiden kilon laihtuminen tarkoittaa siis sitä, että sinun pitää syödä 20-100 kaloria vähemmän, jotta saat painon pidettyä tavoitteessasi.

Lepoaineenvaihduntaan voi kuitenkin vaikuttaa laihduttamisen aikana. Yksi keino on laihduttaa niin, että lihasmassa säilyy. Tämän voi toteuttaa vähentämällä kaloreita ja lisäämällä aerobista liikuntaa ja lihasharjoittelua.Tulinen ruoka kiihdyttää aineenvaihduntaa

Kapsaisiini, joka on chilipaprikoiden sisältämä polttavan tunteen aiheuttava kemiallinen yhdiste, voi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisätä kylläisyyden tunnetta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi ruokalusikka pilkottua chiliä päivässä, eli noin 30mg kapsaisiinia, lisäsi aineenvaihduntaa jopa 23 prosenttia.


Proteiinien runsas syönti kiihdyttää aineenvaihduntaa

Proteiini kiihdyttää aineenvaihduntaa enemmän kuin rasva tai hiilihydraatit, koska keho käyttää enemmän energiaa sen polttamiseen (TEF = Thermic effect of food). Tutkimukset osoittavat, että proteiinin sulattaminen kuluttaa tuplasti enemmän kaloreita kuin hiilihydraatin.

Lihasharjoittelu lisää aineenvaihduntaa enemmän kuin aerobinen

Yhden kilon lisä lihasmassaasi lisää kalorien palamista noin 6- 8 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että poltat noin 100 kaloria enemmän päivässä. Aerobinen liikunta ei merkittävästi lisää kehosi lihasmassaa.

Tee kiihdyttää kehon kykyä polttaa kaloreita

Vihreästä ja Oolong-teestä löydetty katekiini-antioksidantti kiihdyttää kehon rasvanpolttokykyä. Eräiden tutkimusten mukaan näiden teelaatujen juominen noin 2-4 kuppia päivässä saattaa polttaa jopa 50 kaloria päivässä.


PMS-oireet kiihdyttävät aineenvaihduntaa ennen kuukautisia

Jos PMS-oireista (kuukautisia edeltävä oireyhtymä) haluaa hakea jotain positiivista, on se lepoaineenvaihdunnan kiihtyminen. Tätä tapahtuu nk. keltarauhasvaiheessa, eli päivästä ovulaation jälkeen aina kuukautisten alkuun saakka. Hormonien aiheuttama aineenvaihdunnan lisääntyminen voi tarkoittaa jopa 300 kalorin kulutusta päivässä. Siksi naiset ovat usein nälkäisiä tämän vaiheen aikana.

Ajan ollessa vähissä treenaa mahdollisimman kovaa aineenvaihduntaa kiihdyttääksesi

Kovaa treenaavilla lepoaineenvaihduntataso on harjoittelun jälkeen suurempi ja kestää kauemmin, kuin hillitysti treenaavilla. Kovaa treenamalla aineenvaihduntasi  polttaa jopa 10 prosenttia kaloreita harjoittelun jälkeen siitä määrästä mitä itse treenin aikana kului.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti