lauantai 2. helmikuuta 2013

Motivaattoreita

Aloin tässä miettimään, mitkä asiat itseäni tässä elämäntapamuutoksessa motivoivat. Sen jälkeen laajensin tätä aihealuetta hieman ja tajusin, että yhtä tärkeää on myös tunnistaa, KETKÄ tässä elämänmuutoksessa motivoivat. Eli ne tsempparit, esikuvat sekä ihanat tukipilarit - ne, joita ilman koko prosessi olisi huomattavasti hankalampaa. :)

Ihan alkuun mietin tietysti 'dieettitoveriani' Tiinaa, jonka kanssa aloitimme hetken mielijohteesta koko projektin vain tekemällä vahvan päätöksen. Aloitus taisi mennä jotakuinkin näin; "nyt on oikeesti pakko saada kilot pois, lopullisesti. Aattelin aloittaa Jutta Gustafsbergin Go Fat Go -dieetin, haluutko aloittaa mun kanssa?" "Joo!" :D Korjaa Tiina jos muistan väärin, heh. Mutta eipä se mitään muuta lopulta vaadikaan kuin sekä päätöksen että tietysti sen jälkeen päätöksessä pysymisen. Se ei ole vaikeaa, kun siihen pistää koko sydämensä peliin. Ei ole vaihtoehtoja, päätös on ja pysyy eikä se ole valinta vaan sääntö.
Aloitimme dieetin ensimmäiset viikot Tiinan kanssa yhdessä kokkaillen ja opinnäytetyötä samanaikaisesti tehden sekä uusia reseptejä kokeillen ja kehitellen. Sen jälkeenkin olemme lähes päivittäin olleet tekemisissä ja ruokavalio sekä liikunta on ja pysyy aktiivisena aihealueena muiden höpöttelyjen joukossa. :) Tiina on oikeastaan ainoa henkilö lähipiirissäni, jolle tuntuu normaalilta luetella esimerkiksi päivän kaikki syömiset, ateriavälin pituus, kalorimäärien ylitykset tai alitukset jne. Muut ihmiset saattaisivat pitää meitä hieman pimahtaneina, mikäli kuulisivat keskustelujamme... :D

Toinen tärkeä tsemppari omalla kohdallani on ollut tästä 'dieetistä' eli elämäntapamuutoksesta ja etenkin niistä tavoitteista muille ystävilleni mainostaminen. En nyt tarkoita sitä, että kailottaisin uusista ruokailu- ja liikuntatottumuksistani kaikille kavereilleni, vaan olen kertonut valikoiduille henkilöille aina sopivan tilaisuuden tullen omat tavoitteeni ja luvannut heille, että kesään mennessä olen jo hoikistunut silmissä. Ja mitä useammalle olen kertonut, sitä nolompaa olisi, jos yhtäkkiä keskeyttäisinkin... Siispä keskeyttäminen, hidastaminen tai lusmuilu ei ole vaihtoehto tässäkään mielessä! :)

Esikuvakseni olen ottanut niin julkisuuden henkilöitä kuin täysin tuntemattomia ja anonyymeja henkilöitäkin. Ihailen nykyään kaikkia niitä, jotka panostavat erityisesti siihen lihaskunnon kasvattamiseen ja fitness-tyyliseen vartaloon pelkän laihtumisen sijaan. Motivaattoreita tähän kategoriaan löytyy mm. itse Jutta Gustafsbergistä, muutamista fitness-bloggareista sekä niinkin anonyymeista asioista kuin fitness-aiheisista Instagram-kuvista ja -käyttäjistä. :D Mikään ei tsemppaa arjen pyörteessä niin hyvin kuin Instagram-feedissä silmille pompsahtava fitspiration-kuva muistuttamaan itseäni siitä, minkä eteen tässä tehtiinkään töitä!

Sanomattakin selvää, että telkussa parhaillaan pyörivä Jutta ja Superdieetit -ohjelma on muodostunut yhdeksi lemppariohjelmakseni. Toisten ihmisten mielettömät painonpudotushaasteet ja -tulokset sekä kunnon asenne painonpudotukseen saavat minut tsemppaamaan kotisohvalla innosta puhkuen! Ohjelma olisi tosin vieläkin tehokkaampi, jos vain muistaisin katsoakin sitä säännöllisesti eli tähän mennessä olen nähnyt muistaakseni vain kolme kokonaista jaksoa. Tässä asiassa on onneksi parannusta luvassa, sillä ystäväni Reetta jaksaa lähes aina muistutella ohjelman alkamisesta ja olenkin nyt muuttumassa pikkuhiljaa orjallisemmaksi sohvaperunaksi Superdieettien tullessa tv:stä. :)
Ja kätevänä aasinsiltana pääsemmekin sitten siihen viimeiseen, muttei suinkaan vähäisimpään tsemppariin ja tukipilariin, Reettaan. Retupetu-ruttuseni käy käytännössä joka päivä viikossa joko jumpassa, kuntosalilla tai juoksulenkillä, enkä voi kuin ihannoida Reetan jaksamista. Reipas ystäväiseni jaksaa myöskin juuri sopivalla tavalla kysellä minua mukaan niihin jumppiin, joihin olen ilmaissut mielenkiintoni (RPM, Bodypump ja alkavana kiinnostuksena CXWORX) ja hän höpöttelee (toivottavasti) mielellään urheilusta aina, kun siitä jotain keskusteltavaa vain syntyy! Reetta on viisi askelta edelläni liikkumisen ja aktiivisuuden suhteen, mutta toivon todella joku päivä saavuttavani hänen ahkeruutensa! Siinä vaiheessa voi tosin olla, että ikiliikkuja-ystäväni onkin siirtynyt taas seuraavan viiden askeleen päähän, mutta täältä tullaan sitten taas rämpien perässä niin kauan, kunnes päästään vihdoin samalle viivalle. :D

Sellaisia motivaattoreita löytyy siis tältä puolelta ruutua, kaikki omalla tavallaan aivan yhtä tärkeitä. Jos itse aloittelet elämäntapamuutosta, suosittelen kokeilemaan mm. päivittäisiä inspiraatiokuvia, hakemaan niitä esikuvia joiden kaltaisiksi haluat vielä jonain päivänä muuttua sekä tietysti keräämään ympärilleen positiivisia ja kannustavia henkilöitä, jotka työntävät sinua eteenpäin silloin, kun et enää jaksaisi omin voimin liikkua. :) Ja ennen kaikkea ehkä tärkein palvelus, jonka voit itsellesi tehdä, on USKO OMAAN ITSEESI! Minä pystyn siihen, moni muu ihminen on jo pystynyt siihen ja sinä tulet pystymään siihen myös! :)

kuvat: weheartit.com

8 kommenttia:

 1. Jee hyvä hyvä me! Tosin toi oppari on jääny täs hommas vähän jalkoihin :DD

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vinkkasit blogistasi, otin sen lukulistalle. :> Fitfarm on tosiaan tuttu, mutta tällä hetkellä luotan ton perusrungon nimiin ja yritän pudottaa painoa omin voimin – myöhemmin sitten saatan napata tarkemmat ammattilaisohjeet mukaan, ehkä jopa PT:n! :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Ihana eve <3 <3 sun ansiostahan mä sinne salille/jumppiin ylipäänsä ees uskaltauduin ekaa kertaa eli kiitos kuuluu kyllä sinnepäin ruutua multa! -ruttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sul ei oo vieläkään profiilia? :D Hehee, joo mä saatoin innostaa sut sinne mut unohdin innostaa itteni... No, eiköhän tää tästä. :p

   Poista