torstai 14. elokuuta 2014

Onnistuneen elämäntapamuutoksen ainekset

Sain mahdollisuuden vastata minihaastattelun muodossa CupoNationin blogiin ilmestyvän laihduttamista käsittelevän jutun tiimoilta. Koska aihe on itselleni nyt jo lähes kahden vuoden takaa hyvinkin tuttu ja kerron mielelläni kokemuksiani ja vinkkejäni omasta näkökulmasta, oli tähän helppo ottaa kantaa. Tuntui jopa hyvällä tavalla nostalgiselta kaivella menneitä ja muistutella itseään, miten a) suuren urakan sitä onkaan itse pystynyt tekemään ja b) miten helppoa se loppupeleissä oli.

CupoNation julkaisi tekstissään myös muiden bloggaajien mielenkiintoisia näkökulmia ja vinkkejä, joten suosittelen ehdottomasti lukaisemaan koko jutun täältä: "Vinkkejä laihdutuksessa onnistumiseen".


Tässä vielä oma alkuperäinen haastattelurunkoni, joka toivon mukaan avaa teillekin hieman selkeämmin sitä omaa ajattelumaailmaani tämän kyseisen aiheen osalta – ja mahdollisesti antaa ajattelemisen aihetta.

1. Mikä sai aloittamaan laihdutuksen?

Tunne siitä, ettei ulkokuori ja henkinen minä kohtaa. Klisheisen kuuloista, mutta siitä se ydinajatus todellakin lähti. Mietin usein mielessäni, että jos saisin valita itselleni vain yhden ulkomuodon ja elämäntyylin, olisi vastaus molempiin ehdottomasti sporttinen. Näin mielessäni, miten hölkkäilen hiukset ponnarilla, hikipanta otsalla, tyylikkäät ulkoiluvaatteet päällä terveellä tavalla hoikan kropan kanssa iloisesti raikkaan sateisessa syyspäivässä eteenpäin hymy huulilla. Se oli se elämä, jonka olisin valinnut apteekin hyllyltä, jos mahdollisuus olisi tullut vastaan. Ja sitten tajusin, että mitäänhän ei ole menetetty – ne kilot kun saa karistettua ja elämän käännettyä siihen suuntaan, mihin haluaa. Riittää, kun tekee päätöksen.

2. Mikä laihduttamisessa on vaikeinta?

Kokonaisuuden hahmottaminen. Usein tulee vähäteltyä lyhyen aikavälin tuloksia ja vaa’an pienenpieniä muutoksia tuijotellessa aika alkaa yhtäkkiä tuntua todella pitkältä. Sitä haluaisi, että paino putoaisi kymmenen kiloa viikossa ja lopputulos olisi saavutettu sormia napsauttamalla. Onneksi projekti vie kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa, sillä matkan varrella pääkoppa ehtii rauhassa mukaan ja dieetistä tai ihmeparannuksesta tuleekin pitkän tähtäimen elämäntapamuutos – ja sehän tässä onkin kaikkein oleellisinta. Dieettaamalla et pääse pysyviin tuloksiin, sillä kun se paino on kerran tietyillä elämäntavoilla kerrytetty, tulee se takuuvarmasti takaisin normaaliarkeen palatessa.

Lyhyen tähtäimen ja pikaratkaisujen sijaan täytyykin olla pitkän tähtäimen suunnitelma valmiina: kun saan tämän painon pudotettua, millä saan sen pysymään poissa? Miten muutan ajatusmaailmaani ja elämääni niin, että sitoudun tähän loppuelämäkseni muutaman kuukauden sijaan? Loppupeleissä painonpudotusjakso – kesti se sitten viikkoja, kuukausia tai vaikka vuodenkin – on kuitenkin äärimmäisen lyhyt aika loppuelämän valintoihin verrattuna. Vaikka esimerkiksi puolen vuoden painonpudotusvaiheen aikana viikot tuntuisivatkin kuluvan hitaasti, niin on hyvä muistaa, että se sama aika menee joka tapauksessa – laihdutit tai et. Parempi siis saman tien hyödyntää kyseinen aika kuin heittää täysin hukkaan. :)


3. Mikä on kannustavinta?

Tulokset, mutta tässäkin on montaa eri näkökulmaa. 1) Tulokset vaa’assa ja mittanauhassa konkretisoivat, että muutosta on todella tapahtunut. 2) Väljäksi käyvät vaatteet tuovat pieniä ilonpilkahduksia peilikuvaan ja konkretisoivat painonpudotuksesta saatavia hyötyjä – vaatteet istuvat paremmin ja peilikuvakin näyttää paremmalta. 3) Lähipiirin positiiviset kommentit ja tsemppaus auttavat entisestään, kun huomaa, ettei tämä kaikki ole vain omassa päässä ja että kova työ alkaa vihdoinkin tuottaa myös toisten silmissä näkyvää tulosta. 4) Henkinen hyvinvointi, se kaikkein tärkein. Alkusysäys laihduttamiseen on saattanut tulla ulkonäöllisistä asioista, mutta ajan myötä sitä havahtuu positiivisesti siihen, miten tärkeää todellisuudessa onkaan unohtaa ne pinnalliset puitteet ja keskittyä nimenomaan siihen omaan oloon, terveyteen ja itsevarmuuden kasvattamiseen. Se on se todellinen lahja, jonka laihduttamisesta saa – ulkoiset seikat ovat sitten niitä mukavia bonuksia!

4. Omat vinkkini

Paras vinkki, mitä olen koskaan keksinyt on tämä: kuvittele olevasi se ihminen, joka haluat olla. Kun itse halusin kuvastaa sporttista ja liikunnasta aidosti nauttivaa persoonaa, aloin elää kuin ulkomuotoni edustaisi jo lopputulosta. Lenkille mars, jumppiin hopsan, lautaselle terveellisiä valintoja ja herkkuja kohtuudella jos ei lainkaan. On täysin yhdentekevää, mille peilikuva näyttää – tärkeintä on, miltä tuntuu. Jos olet sisäisesti jo ’valmista kauraa’ valitsemallesi tielle, näytä se myös ulospäin. Kroppa seuraa kyllä perässä. Fake it ’til you make it, heh. Vaikket muiden silmissä näyttäisikään vielä oman elämäsi personal trainerilta tai siltä ryhmän sporttisimmalta yksilöltä, niin mitä siitä. Jonain päivänä vielä repäiset ja näytät – sanan useammassakin merkityksessä.

Jos jollain on vielä laihdutusprojekti kesken tai aluillaan, niin toivottelen vain ihan hurjasti tsemppiä sinne ja lähetän myös sylin täydeltä itseluottamusta! Sinä todellakin pystyt siihen, luota itseesi ja porskuttele rohkeasti ja reippaasti sata lasissa eteenpäin. Koko matka ei tule olemaan ruusuista, mutta koko matka ei myöskään tule olemaan kärvistelyä. Nauti matkasta, nauti fyysisestä kehityksestä ja ennen kaikkea nauti henkisestä kehityksestä – nauti jokaisesta päivästä. Älä lannistu vastoinkäymisistä äläkä syytä itseäsi tai ketään/mitään muita hetkellisistä kömmähdyksistä, vaan nouse aina jaloillesi ja jatka matkaasi sitkeästi ja sinnikkäästi. No excuses, only results. Be a warrior, not a worrier. <3 Muutaman viikon/kuukauden projekti palkitaan sitten koko loppuelämäksesi. :)

8 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Sun blogista muutenkin saa hurjan paljon motivaatiota ja hyvää mieltä!
  Jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 2. Törmäsin tänään sattumalta sun blogiin, kun kaverin kanssa puhuttiin, että pitäis löytää joku blogi josta sais vähän motivaatiota omaan elämäntapa remonttiin. Jäin koukkuun täysin! :) On mieletöntä nähdä, että miten mielettömän muutoksen oot saanut elämässäsi aikaan ja todeta, että ei mikään oikeasti estä itseäkään siä saavuttamasta! "Paras vinkki, mitä olen koskaan keksinyt on tämä: kuvittele olevasi se ihminen, joka haluat olla. " Ja toi kolahti täytin. En voi muuta sanoa, kun kiitos, että olet jakanut hienon saavutuksesi muille ja onnea mielettömän pajon saavutuksitasi :)
  - Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että kolahti! Nyt ei ainakaan voinut olla turha postaus, jos sain edes yhden ihmisen havahtumaan samaan mentaliteettiin, mikä kannatti mut onnistuneeseen tulokseen. :)) Ihan mielettömästi tsemppiä jatkoon, toinen vinkkini olisi perustaa blogi eli jos sen teet, niin laitathan linkin vielä tänne. :) Suosittelisin!

   Poista
 3. mä niiiiin liityin lukijaksi! kiitos paljon tsemppaamisesta ja motivaation antamisesta ! Onko sulla muuten minkäänlaista postausta missä sulla on painot ja mitat ja se kehityskaari, miten laihduit ja missä tahdissa ? löysin sun blogin eilen ja jäin koukkuun! <3

  VastaaPoista
 4. Moikka! Oon lukenut blogiasi toisinaan, melko epäsäännöllisesti, mutta tämä postaus sai minut pohtimaan samoja asioita. Oon aloittanut elämäntaparemontin huhtikuussa. Homma etenee verkkaisesti, mutta mikäs kiire tässä on. Tästä viestistä sain hurjan paljon lisämotivaatiota, vaikken varsinaisesti motivaation puutteesta ole kärsinytkään... Jos haluat tsekata miten miun matka etenee, piipahda osoitteessa marisight.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
 5. on kyllä tosi kiva lukea tätä sun blogia, sattumalta googlesta löysin, kun etsin jotakin puhtaasta ruuasta. :)

  VastaaPoista
 6. Huippumotivaattori, kiitos!!:) aattelin, ko törmäsin tähän blogiin, että tässä sitä vierähti sitten loppupäivä lukiessa, mutta tän postauksen jälkeen päädyinki koiran kans pitkästä aikaa kunnon lenkille :) illalla sitte voiki jatkaa lukemista ;)

  VastaaPoista