lauantai 26. heinäkuuta 2014

Kvinoa-sushi


Eilisen jalkatreenin päätteeksi päätin kokeilla jotain uutta ja ehkä vähän ihmeellistäkin post-workout -ateriaksi. Sushia rakastavana tein itselleni vähän terveellisemmät diy-sushirullat käyttämällä sushiriisin sijaan kvinoaa ja korvaamalla maustamiseen käytetyn sokerin Stevialla. Hyviä olivat, joskin muiden sushiaddiktien kannattaa jo tässä vaiheessa tiedostaa, että se "riisi" maistuu kyllä edelleen vain kvinoalle eikä niinkään sushiriisille. Ihan sushia vastaavaa makuelämystä ei kannata siis odottaa, mutta mukavaa vaihtelua ja herkullista treeniruokaa joka tapauksessa. :)


Tarvitset:
~ 100g kvinoaa
~ 1,5 ruokalusikallista (arvio, voi laittaa enemmänkin) riisiviinietikkaa
~ kolme merileväarkkia
~ 0,5 ruokalusikallista (jälleen arvio) Steviaa
~ 0,5 teelusikallista (arvio) suolaa
~ wasabia (itseltäni oli loppunut)
~ täytteiksi esim. surimi-puikkoja ja kurkkua – tai mitä vain haluat!

Keitä kvinoaa ohjeistettua keittoaikaa hieman pidempään ja valuta sen jälkeen siivilässä. Siirrä erilliseen kulhoon ja anna kulhon jäähtyä (esim. kylmällä vedellä täytetyssä tiskialtaassa). Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään astiassa ja kaada sen jälkeen jäähtyneen kvinoan joukkoon sekä luonnollisesti sekoita hyvin.

Sitten päästäänkin kasailemaan. Merileväarkki karhea puoli ylöspäin sushimaton päälle ja kohtuu-ohut kerros kvinoaa lusikalla levitettynä päälle. Lusikkaa kannattaa vähän väliä kastella vedellä, jotta "riisi" levittyy helpommin ja säästytään hermojen totaaliselta menetykseltä. Käsin levittämistä ei kannata edes harkita.


Kvinoan päälle ylläolevan kuvan mukaisesti haluamasi täytteet (+ wasabi) ja varovasti rullailemaan. Rulla kannattaa alusta asti pitää melko tiukkana ja sitä kannattaa puristaa matkan varrella pikkuhiljaa kauttaaltaan kasaan pelkän rullailun sijaan. Leväarkin yläreunan voi myös kastella vedellä, jotta se tarttuisi paremmin kiinni eikä jäisi repsottamaan.

Valmiit rullat kannattaa kvinoa-sushin kohdalla laittaa hetkeksi tai pidemmäksikin jääkaappiin, jotta "riisi" ehtii hieman jämähtää. Kvinoa-rullista tulee nimittäin normaaliin sushirullaan verrattuna huomattavasti löysempiä ja niitä on siksi myös hankalampi leikata. Itse maltoin antaa olla jääkaapissa suunnilleen 2 minuuttia ja 42 sekuntia, joten haastetta leikkaamisen suhteen riitti.


Sitten leikkailemaan! Suosittelen vahvasti terävän ja sahalaitaisen veitsen käyttöä sekä minimaalista painetta rullaan muulla kuin veitsellä. Varovainen edestakainen sahausliike does the trick täällä suunnassa. Mitään kaunottaria on turha odottaa näin pehmoisella kvinoa-koostumuksella, mutta kyllä niistä ihan sushipalleroiden näköisiä tuli. Halutessasi dippaa soijakastikkeeseen ja nauti. :)

Tällä reseptillä valmistettuna itse kvinoasta ja mausteista saa hiilareita noin 70 grammaa ja loput ainesosat määrittelevät sitten mahdolliset lisähiilarit, proteiinit ja rasvat. Omassa satsissani ei esimerkiksi ollut siis juurikaan rasvaa, mikä tarkoittaa tämän menevän täydellisesti tämänhetkiseen ruokavaliooni treeninjälkeisenä hiilaritankkauksena. Herkuttelua hyvällä omallatunnolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti