sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Alkoholi

Ihailen ihmisiä, jotka eivät koe tarvetta nauttia lainkaan alkoholia nauttiakseen elämästä sata lasissa. Samalla tavalla ihailen ihmisiä, jotka osaavat heittäytyä silloin tällöin täysin vapaalle ja pitää hauskaa herra alkoholin kanssa sitä sen suuremmin murehtimatta. Viinilasi tai toinen ruuan kanssa on myös klassisen kaunis ajatus ja drinksut kavereiden kesken nautittuna hauska sosiaalinen perinne.

Alkoholiin ja sen käyttöön ei ole yhtä oikeaa vastausta ja usein myös oma suhtautuminen perisuomalaiseen juomiskulttuuriin saattaa vaihdella kuukausi- ja vuositasolla paljonkin. Tästä postauksesta tulee luonnollisesti ilmi oma ajatusmaailmani tähän hetkeen asti karttuneita elämänkokemuksia apuna käyttäen.


On muutamia konkreettisia syitä jo näin tavis-tallaajankin näkökulmasta, miksi alkoholi ei sovi a) painonpudottajalle tai b) treenaajalle. Osa näistä syistä on varmasti monelle tuttuja, osalle taas saattaa tulla uutena tietona ja joillekin täydentävät faktat auttavat viimeistään hahmottamaan koko kuviota.

Aloitetaan alkoholin kaloreista, sillä niitä siinä riittää – alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa. Parit karkeat esimerkit:

Keskiolut:
~ yksi tölkki (0,33l) = 141 kcal
~ six-pack 846 kcal
~ mäyräkoira 1692 kcal

Siideri:
~ yksi tölkki (0,33l) kuivaa 117 kcal
~ yksi tölkki (0,33l) makeaa 168 kcal
~ yksi tölkki (0,33l) kevyttä 93 kcal

Viini:
~ punaviini (12cl) 85 kcal, valkoviini (12cl) 82 kcal
~ pullo punaviiniä 531 kcal, pullo valkoviiniä 512 kcal

Väkevät:
~ viina 21% (1dl) 120 kcal, puolen litran pullo (5dl) 600 kcal (+ mahdolliset lantringit)
~ viina 32% (1dl) 180 kcal, puolen litran pullo (5dl) 900 kcal (+ mahdolliset lantringit)
~ konjakki (1dl) 200-240 kcal
~ viski 40% (1dl) 230 kcal, 48% (1dl) 250 kcal

Homma alkaa varmaankin tulla selväksi, lisää ravintoarvoja voi tsekkailla täältä tai vaikkapa suoraan Alkon sivuilta. Mieluummin sitä nauttisi kyseiset kalorit ruokana, eikös? :)

Yleensä runsaan alkoholinkäytön (kansankielellä ryyppäämisen, heh) jälkeen suunnataan tietysti nakkikioskin (kansankielellä kebabin/pitsan, heh) kautta kotiin, mikä suorastaan edesauttaa kaloreiden kertymistä. Lisätään soppaan vielä seuraavan päivän totaalikooma, jolloin yleiskulutus sängynpohjalla makoillessa ja korkeintaan jääkaapille tallustaessa on alhainen verrattuna normaaliin tai etenkin treenipäivään.

Alkoholi on vahva diureetti eli se syrjäyttää elimistöstä nestettä, aiheuttaen näin nestevajauksen ja nestevajaus puolestaan paitsi turvottaa, niin myös heikentää urheilusuorituksia. Niin kauan kun veressä on alkoholia, keskittyy maksa vain alkoholin polttamiseen eikä esimerkiksi sokeri- tai rasva-aineenvaihdunta toimi normaalisti. Siinä, missä elimistö normaalisti polttaisi kehon rasvoja energiaksi, polttaa se nyt energiaksi ensisijaisesti alkoholia. Rasva jää siis kakkoseksi, lihaskasvusta nyt puhumattakaan eli mahdolliset treenit ennen alkoholinkulutusta menevät myös aika lailla hukkaan.

Ja ne vaikutuksethan jatkuvat vielä sen masentavan krapulapäivän yli – lähteistä, tulkintatavoista ja eri tutkimuksista riippuen alkoholin vaikutukset hormonitasapainoon ja sitä kautta aineenvaihduntaan sekä treeniin kestävät muutamista päivistä jopa viikkoon. Tässä en ole ammattilainen, mututuntumalla mennään siis ja täydentäkää/korjatkaa toki, jos yksityiskohtaisempaa tietoa haluatte aiheesta jakaa. On kuitenkin kieltämättä hieman nuhjuista aloittaa viikonlopun jälkeen uusi viikko treeneineen ja terveellisine ruokavalioineen, kun tietää ainakin alkuviikon menevän väkisinkin vajailla tehoilla ja vaikutuksien menevän vain vähän sinnepäin, vaikka kuinka söisi ja treenaisi pilkulleen. Alkoholista maksetaan siis velkoja useita päiviä eteenpäin, ei pelkästään sitä krapulapäivää ja pisteenä ii:n päällee runsas alkoholinkäyttö voi lisäksi tappaa aivosoluja, kiva.


Sitten niihin omiin kokemuksiin. En ole todellakaan mikään enkeli tässä paasaamassa, vaan nykyinen elämäntilanteeni tukee ilman muuta alkoholinkäyttöä sosiaalisissa tilanteissa. Perheenäitien tai oman murun kainalossa koti-iltoja viettävien elämä on varmasti erilaista kuin päälle parikymppisen sinkun ja omaani mahtuu välillä alkoholia, välillä taas rauhallista menoa. Tissuttelustakaan en tykkää yhtään, vaan kun otan, otan mieluummin vähän harvemmin ja silloin en näe tarvetta laskea annoksia. :-) Live a little!

Olen pitänyt elämässäni kaksi täysipainoista tipatonta jaksoa: kerran kolmen kuukauden ajan, toisella kerralla kaksi ja puoli kuukautta. Molemmat toimivat siitä näppärästi, että kaikki kavereiden houkutukset oli helppo torjua totaalitipattomaan vedoten eivätkä väliin osuneet juhlapäivätkään houkutelleet suuntaan tai toiseen. Tipattomien jälkeen alkoholi ja juhliminen ei myöskään maistunut samalla tavalla kuin ennen, mikä oli tottakai tervetullut sivuvaikutus. Pitkäkestoinen jakso ilman alkoholia antaa freshin olon niin fyysisesti kuin psyykkisesti, sitä ei ole kieltäminen. :)

Tänä vuonna kokeilen tipattoman sijaan kuitenkin uudenlaista tekniikkaa: olen antanut itselleni viisi nimettyä juhlapyhää + kaksi ylimääräistä valttikortti-iltaa, jolloin voin lähteä juhlimaan Herra Alkoholin kanssa. Ystävänpäivä, Vappu, juhannus, joulupäivä ja Uusi Vuosi ovat siis vuoden 2015 avainsanat (jos siltä tuntuu). Tämä kuulostaa omaan korvaani sopivalta treenitavoitteet huomioiden ja tukee silti tietynlaista balanssia, kun en toisaalta halua heittää nuoruusvuosiani hukkaankaan "sohvalla sukkaa kutoen" -elämäntyylillä. Bonuksena sallin itselleni edellämainittujen päivien ulkopuolelta max. kolme alkoholiannosta illassa, mikäli jostain syystä innostuisinkin silloin tällöin lasilliselle tai toiselle ystävän kera, mutta tähän en näe itseni tarttuvan kovinkaan usein.

Tällaiset suunnitelmat siis täällä, näissä pysytään tämä vuosi ja fiilis tästä on todella hyvä. :) Silti tämän postauksen faktatietoja kirjoittaneena ja taustatutkimusta tehneenä kirpaisee edelleen edes ajatella alkoholia, huhheijaa...

6 kommenttia:

 1. Tammikuu on oikeeta alkoholista paasaamisen aikaa. Ensimmäisen mielestä tipattoman tammikuun pito on ihan huuhaata siinä mielessä, että usein sillä vaan lunastetaan lupa rällätä loppuvuosi miten sattuu. Toinen on sitä mieltä, että tipatonta ei tarvitse, jos asian kanssa ei ole mitään ongelmaa. Kolmas pitää sitä halutakseen vain todistaa itselle pystyvänsä siihen. Neljännen mielestä ravintolassa käyminen ja hauskanpito ei viina vaadi koskaan ja asiantuntijat taas eivät näe asiassa (tipaton tammikuu siis) mitään terveydellisiä hyötyjä pidemmän päälle... Mielipiteitä riittää niin tipattomasta tammikuusta (minkä nyt vedin tähän mukaan vain koska monille se vaan on se tammikuu kun sitä alkoholin kulutusta halutaan välttää tai kun sitä ainakin pohditaan enemmän..) kuin alkoholin käytöstä ylipäänsä.
  Oma alkoholinkäyttö on vähentynyt ihan hirmuisesti. Mun näkemys on aina ollut vähän sama kuin sulla - en koskaan ole harrastanut tissuttelua, kun juon niin sitten juon mitä huvittaa ja niin paljon kuin mieli tekee. Nykyään tosiaan harvoin (olisinkohan ollut juhlimassa alkoholin kera vuonna 2014 jopa kaksi kertaa, vai jäikö yhteen..?), mutta juuri silloin reilu kakskymppisenä useemmin. Lapset ja vakiintunut perhe-elämä vaikuttaa tilanteeseen varmasti, mutta myöskin se darranpelko ja se, että jos kunnon kooman iskee päälle (HUOM, ei ole aina suoraan verrannollinen siihen alkoholimäärään mitä on nauttinut!) niin siinä menee hyvin pitkälti tosiaan seuraava viikkokin pilalle: väsyttää, turvottaa, laiskottaa, ruoka ei maistu...
  Tuo sun suunnitelma tälle vuodelle kuulostaa ihan järkevältä ja kohtuulliselta minusta. Täysin tipatontakaan ei ole järkee pitää jos omaan elämään vaikkapa kuuluu silloin tällöin halu mennä tanssimaan baariin ja pitämään hauskaa. Tuulettumisen hetket on välillä sallittava :) Ja joo, joku pystyy mennä tanssimaan ja juhlimaan sinne myös veden voimalla, mutta kyllä itse voin ainakin rehellisesti sanoa, että oma ilta menisi pilalle aika nopeesti, koska yksi ärsyttävimpiä asioita on kuunnella humalaisten jorinoita selvinpäin :D Poikkeuksiakin löytyy, mutta niitä harvoin kuitenkaan julkisissa paikoissa voi itse valita täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se tammikuu varmaan onkin ja mikäs sen parempi hetki ottaa asiaa puheeksi, kun ihmiset ovat jo valmiiksi siitä kiinnostuneita ja aiheelle avoimempia. :) Mun mielessä pyöri samalla myös lukuisat tammikuussa alkaneet treeni- ja dieettilupaukset, joissa ei välttämättä ole täysillä ajateltu alkoholin osuutta kaloreiden ja treenaamisen osalta. Toivottavasti tämä herättelypostaus siis tavoittaa jonkun sellaisen, joka ei ollut aiemmin asiaa pohtinut sen suuremmin!

   Kiva, kun muitakin ei-tissuttelijoita riittää, niin en koe itseäni ihan hassuksi. :D Se vain ei ole koskaan ollut mun juttu, ehkä juon sitten juuri "väärällä tavalla" perisuomalaisen humalahakuisesti, mutta muunlaiseksi en voi muuttua ja siksi juuri voin pitää langat käsissä tällä tavalla kohtuudessa pysymällä. Mulle itselleni se tuo myös jotain lohtua, kun voin todistetusti sanoa käyväni vain harvoin, jolloin olen kyllä bailuni sitten ansainnut eikä tule sitä morkkista seuraavana päivänä, kun on pitänyt "taas" juoda – sellaiseen kun mulla on taipumusta, ikävä kyllä ja toisaalta ihan turhaan. Tällä suunnitelmalla kuitenkin mennään, sopii juuri mulle! :)

   Poista
 2. Hei! Osaisitko auttaa panikoivaa noviisia? Tilasin fitmiss-merkkisiä tuotteita ja nyt häiritsee kun ymmärrä. Ravintosisältöluettelelossa mainitaan daily value not estsblished ja lauseen edessä on musta risti... :/ että mitähän se mahtaisi tarkoittaa suomeksi? Jos syön kaksi pilleriä niin lähtee henki? Ei varmaan ihan tuota merkkaa mutta aavistusksen häiritsee ristinkuvat selosteissa..sinulla varmaan on enempi kokemuksen syvää rintaääntä näistä jutuista. Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, mulla ei ole kyllä mitään hajua mistä tuotteesta puhut, joten en osaa valitettavasti auttaa. :/ Kokeile googlailla!

   Poista
 3. Mä en ole myöskään niitä ihmisiä, jotka lähtee baariin heiluun ja pitään hauskaan ilman viinaa. Ei polla kestäisi :D. En ole tissuttelija, pitää sitten tempaista kunnolla kun tempaisee. Tosi hyvä idea sun juhlapyhätaktiikka :)
  P.s.kuolasin sun instan kakkukuvia, piti heti alkaa seuraamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin, meille ei kyllä sopisi tyypillinen se tyypillinen keski-eurooppalainen tissuttelukulttuuri. :D Mutta mieluummin jätän tosiaan itse sen alkoholin kokonaan pois päivän ruokavaliosta ja kaloreista, jos kerran en aio siitä mitään "kunnon hyötyä" repäistä irti.

   Raakakakuista ja kursseista täytyykin tehdä vielä postausta erikseen kunhan ehdin, paljon lisää kuvia nimittäin tulossa! :D

   Poista