lauantai 21. kesäkuuta 2014

Köyhällä oli varaa dieetata (Superdieetti)

Bongasin Superdieetti-Katjan blogista postauksen "Köyhällä ei oo varaa dieetata?" ja inspiroiduin vastaamaankin postaukseen lukuisten muiden kommenttien joukkoon, sillä tästä aiheesta löytyy henkilökohtaista kokemusta. Ja koska täälläkin on monta kertaa kyselty, paljonko budjetistani menee viikkotasolla rahaa esimerkiksi ruokiin, niin ajattelin tämän aiheen kiinnostavan myös omia lukijoitani.

Itse repäisin Fitfarmin kuusi viikkoa kestävän Superdieetin vuoden 2013 keväällä, jolloin oma budjettini oli myös todella tiukilla. Kevään aikana ainoat tuloni olivat opintotuet sekä opintolaina. Yksin asuessa siinä ei juurikaan hurrailtu, kun suurin osa tästä osuudesta upposi kalliiseen vuokraan ja kesätöiden alkamiseenkin oli useampi kuukausi aikaa. Ruokavaliosta en silti suostunut tinkimään kertaakaan enkä myöskään jäänyt voivottelemaan tilannettani, vaan etenin sitkeästi ja määrätietoisesti eteenpäin ja keskityin olennaiseen.

Kokemusta tiukilla elämisestä siis todellakin löytyy ja silloin täytyy olla kekseliäs ja nähdä vaivaa kulkeakseen eri kauppoihin tarjousten perässä. Hifistelemään en lähtenyt, mutta näistäkin raaka-aineista sai silti mielikuvituksella keksittyä ties minkälaista ruokaa, joita olen sitten laittanut eteenpäin blogissa muidenkin hyödynnettäväksi.

Tässä nyt vielä kertaalleen ne käytännön vinkit, jotka Katjankin blogiin heitin:

~ joko Lidlin 500g purkki rasvatonta maitorahkaa tai vastaava X-tran purkki. Halpismerkit käytössä siis.
~ mehukeitto halvinta Lidlissä
~ parsa- ja kukkakaalipakasteet muistaakseni 800g pakkaus Lidlissä euron jommalla kummalla puolella, älyttömän edullista
~ Rainbow-merkkiset lihat yleensä halvimpia – itse ostin kanaa tai jauhelihaa, ei mitään luksusta
~ hiilarilähteenä makaroni, riisi tai peruna
~ ei mitään maailman värikkäintä salaattia, vaan tarvittaessa vaikka vain kurkkua oheen tai pelkkää jääsalaattia
~ pakastemarjoissa Rainbow jälleen edullisin

Noistahan se Superdieetin runko pääasiassa muodostuukin. Kananmunista vain isoin ja samalla halvin paketti, mitä löytyy ja kaurahiutaleet eivät maksa paljoa per pussi, mutta kestävät kauan. Vehnäleseitä en syönyt missään vaiheessa dieettiä, mutta hyvin meni silti. Ja tärkein, mitä itse noudatin oli se, etten syönyt muruakaan yli ruokavalion. Siihen ei vain ollut varaa! Ateriat oli tarkkaan laskettu ja päivän aikana oli todellakin varaa syödä vain se kaksi kertaa lihaa ja kolme kertaa rahkaa, that's it.

Sen vielä sanon, että Superdieetin aikana en käynyt missään jumpissa, vaan tein kotitreenit kotona ja yhdistin lenkkeilyn siihen kaveriksi. Ruokavalio merkitsee kuitenkin paljon enemmän kuin liikunta, joten suosittelisin ruokavalioon panostamista ja jumppien unohtamista hetkeksi aikaa, jos taloustilanne on hetkellisesti tiukilla. Liikkua kun voi myös ilmaiseksi.

Toivottavasti tästä olisi apua jollekin, joka etsii kultaista keskitietä tiukan budjetin ja terveellisen ruokavalion väliltä. :) Simppeli sääntö olisi kai, että siirry todellakin niihin halpismerkkeihin ja osta isoja määriä, joissa kilohinta on perinteisesti halvin. Eipä mullakaan ollut noina aikoina varaa syödä Ehrmannin lempparirahkaani tai juoda Valion mehukeittoja, vaan X-Tralla mentiin... :D Make it work!

11 kommenttia:

  1. Hei! Alotin tnä seuraamaan tätä sun blogias :) Kummallisesti näin sadepäivinä blogilista aina kasvaa...
    Mutta halusin tiedustella, että millä salilla käy ja onko sulla pt salin kautta vai joltakin yksityiseltä taholta? Lueskelin parin viime kuun postaukset enkä niistä löytänyt vastausta kysymyksiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiva kun löysit tiesi tänne. :)) Mä käyn toistaiseksi edelleen työpaikan salilla, mutta harkitsen kovasti jotain toista salia siihen rinnalle. Pt on ns. "yksityiseltä" taholta ja hän on myös kaveri ja kollega siinä samalla. :)

      Poista
  2. Minäkin Katjan blogiin sitä kirjoittelin, että pienellä palkalla vedin itsekin dieetin kesällä. Me käydään nykyään melkein vain ja ainoastaan Lidlissä ja neljän hengen ruokiin menee jotakuinkin semmoinen 500-600 euroa kuukaudessa ja niistä tosiaan mun osuuteni on just maitorahkat, rehut, mehukeitot sun muut mitä muut ei välttämättä niinkään syö. Kai se vähän vaatii vaivannäköä, mut kahden lapsen äitinä ei oikein ole ollut aikaa juosta tarjousten perässä joten käymme sitten käytännössä vain Lidlissä (ja syömme toki sitä parjattua ulkomaista ruokaa varmasti jonkun verran). Prismasta ne aineet mitä Lidlistä ei saa eli välillä paremmat mehukeitot, leseet jne.

    PT:tä minäkin kaipaan! Onko teillä hyvä työpaikan sali? Mulla olis lupa käydä yhdellä "yleisellä" salilla, semmosella urheiluhallin yhteydessä, mut mietityttää vähän etät kuinkahan ruuhkaisaa siellä on. Onneks nykyään saa salikortin parillakympillä/kk ettei se niin hirveän kallista ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlistä saa varmaankin tosiaan halvimmalla kokonaisuuden, joten ihan hyvä ratkaisu mennä noinkin. :)

      On meillä mun mielestä todella kattava, toistaiseksi olen vain jäänyt kaipaamaan steppilautaa muutamiin liikkeisiin, mutta toivon mukaan sellainenkin saapuu jonain päivänä paikan päälle. Ja ihanaa, kun on rauhallista treenata. :) Testata kannattaa aina, siis sitä yleistä salia, niin sittenhän se selviää! Iltaisella luulisi olevan vähemmän ruuhkaa.

      Poista
  3. Oon seurannu kans sun blogia abauttiarallaa alusta asti mutten oo varmaan koskaan kommentoinu! Korjaan sen nyt sit hyvän aiheen perässä :D Itteäni ainakin ehkä vähän ärsyttää, että ihmiset vinkuu ja valittaa, et diettaaminen ja terveellinen ruoka on kallista -ei oo varaa jne. Samalla kuitenkin poltetaan 5e monesti viikkoon, saman saa tuhlattua yhteen terassikaljaan ja lähes saman summan yhteen pehmikseen.

    Jos nyt näin kärjistäs, niin väitän et ainakin 20e kuluu viikossa jo näihin huonoihin valintoihin. Samalla 20e kun saa ruokaa (ehkä niitä halpiksia, mutta kuitenkin!) jo monelle aterialle. Tosiaan jo sillä 20e:llä saat ainakin kaheks viikoks puolet ruokavaliosta kuten kaali, peruna, porkkanat, kausituotteet, makaronin, kaurhiutaleet. Tottakai tähän pitää lisätä vielä proteiinit ja maitotuotteet, mutta kuitenkin! Pitäähän sen sumplaamisen ja valmistuksen eteen nähä vaivaa, mutta sen voi suunnitella vaikka seuraavalla terdereissulla valmiiks ;)

    Vähän sama juttu salikorttien jne kanssa. Ite opiskelijana elin tukien varassa ja silti liityin salille (65e/kk) mutta laskin sen niin, että käytän sen summan HELPOSTI kuukaudessa muutamaan baarikaljaan, viikonloppupitsaan ja karkkipussiin, ja todellisuudessa vielä enemmänkin. Ja vaikka sitä rahaa ei oikeesti ollu, niin aina sitä vaan jostain repäs noihin "tarvittaviin" mielitekoihin ja paheisiin. Joten siinä vaiheessa tein ratkasun käyttää sen rahan eri lailla :) Kannatti vaikka sainkin osakseni ihmetystä, kateutta koska mullahan oli niiiiin paljon rahaa! ja "kultalusikka suussa olemista" mutta oikeesti en tuhlannu ylimäärästä ja priorisoin vaan tarpeet erilailla jättäen kaiken muun pois. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh vitsit, tosi kiva kun jätit nyt sitten kommenttia! :)) Se on ihan totta ja samalla tavalla itsekin järkeilin, että roskaruokaan tulisi normiruokavaliolla sorruttua niiin helposti – oli se sitten pikaruokaa tai sitten ylimääräisiä herkkuja, joita ei oikeasti tarvitsisi. Kun tekee budjetin ja pysyy siinä, niin varmasti onnistuu myös dieettailu. Omaa aktiivisuutta ja päättäväisyyttähän se kyllä vaatii, mutta toimii ainakin paperilla – jokaisesta itsestä sitten kiinni, toimiiko myös käytännössä. :)

      Itsekään en ole saanut mitään tässä elämässä ilmaseksi (paitsi nyt kuntosalin työpaikan kautta :D), vaikka olenkin saanut hankittua itselleni asioita, joista toisin voisi käsittää. Elämä on täynnä valintoja ja raha-asioissa jos on yhtään enempää käyttövaraa, niin niillä valinnoilla voi pelata aika hyvinkin suuntaan tai toiseen. Kuten tässä dieettiasiassakin :)

      Poista
  4. Kiitos noista vinkeistä! :)
    Ne on katsottu läpi eikä jätetty huomiotta :)

    VastaaPoista
  5. Mä kanssa kritisoisin sitä että dieettaaminen muka olisi kallista. Itselläni läskit tulivat sinakin ihan rehellisesti roskaruoan syömisestä, ja jos ruvetaan laskemaan kuinka kalliiksi useampi mäkkäri-/pizza-/subireissu kuukaudessa tuleekaan, niin voin kokemuksesta kertoa että dieettaaminen tulee NIIN paljon halvemmaksi! ;)

    Tää on Eve ihan loistava blogi, seuraan aktiivisesti sun etenemistä. Itselläni -40kg, nyt treenaan Pt:n kanssa ja koitan saada lihaksia ilmestymään ;) Etenkin sun ruokapostauksista olen saanut ihan hirveästi inspiraatiota, aina ei tarttis itekään ottaa stressiä siitä ettei ruoka ole joka päivä sitä gourmeeta... Joskus olisi kiva lukea miten taistelet mielitekoja vastaan, mitä ratkaisuksi silloin kun suklaa ja pizzat huutaa sun nimeä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näin nimenomaan! :) Toki perusruoka on varmaankin aavistuksen halvempaa, mutta ilman suunnitelmallisuutta sitä tulee helposti santsattua ja herkuteltua välissä vähän sillä sun tällä (johon menee taas enemmän rahaa ja tämä summa yleensä unohdetaan sisällyttää näihin vertailuihin) + överiksi vetäminen pitsalla ym tapahtuu varmasti paljon helpommin, ja siihenhän sitä rahaa tosiaan uppoaa helposti ja varmasti.

      Ja kiitoksia mieltälämmittävästä kommentista. <3 Yritän sisällyttää ehdotustasi lisää postauksiin, kiitos vain vinkistä! :) Lyhyenä vastauksena joskus sorrun, joskus en, mutta vieläkään en voi pitää kotona mitään herkkuja tai houkutus on käsittämättömän suuri. Kaupassa en yleensä pysty antamaan itselleni lupaa ostaa herkkua, vaikka sinne astuessa olisin kuinka varma siitä, että tänään annan itselleni luvan sortua. Hassua, mutta niin se järki vain astuu viime hetkellä mukaan kuvioihin :D

      Poista
  6. Mahtava kirjoitus! Vaikka itsellä olisi ollut tiukkaa, niin Valion mehukeitoista en ole suostunut luopumaan. B)

    VastaaPoista