keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Proteiini-burgerit


Tekisikö mieli oikein mehevää hampurilaista, mutta hiilariähky, rasvapommi ja gluteiiniturvotus pelottavat? Ota siinä tapauksessa tästä testiin vähän terveellisempi versio hampurilaisesta, josta voit nauttia paremmalla omallatunnolla ja jonka jälkeen myös kroppa kiittää. Näitä voi myös ylpeänä tarjoilla vaikka illanistujaisissakin, sillä sen verran herkkuja ovat, etten ainakaan itse enää harkitse tavalliseen vehnäpullaan siirtymistä.

Jauhelihapihvit (6-8 kpl)

~ 400g naudan (paisti)jauhelihaa, rasvaa n. 10%
~ 1 kananmuna
~ 1/4 tl suolaa
~ 1/2 tl jauhelihamaustetta
(~ 1 rkl kookosjauhoja)

Sekoita ainekset keskenään (mieluiten ihan ronskisti vain käsin) ja muotoile taikinasta 6-8 ohutta, mutta niin isoa pihviä kuin pystyt tai haluat. Pihvien koko kutistuu hieman uunissa, mikä kannattaa ottaa muotoilussa huomioon. Uuniin 200 asteeseen max. 10 minuutiksi tai kunnes näyttävät kauttaaltaan kypsiltä eli pinnalla ei näy enää punaista. Todennäköisesti tarvitset tähän vaiheeseen joko kaksi peltiä tai kaksi paistoerää.

Energiaa: 760kcal
Proteiinia: 85g
Hiilihydraatteja: 0g
Rasvaa: 48g

~> yhdessä pihvissä (jos 6 kpl) 120kcal, 14g proteiinia, 0g hiilihydraatteja ja 8g rasvaa


Hampurilaissämpylä (5 kpl)

~ 2 kananmunaa
~ 3 rkl rasvatonta maitorahkaa
~ 1 dl Biomed ActiWhey (tai muu neutraali proteiinijauhe)
~ 1 dl Pizzataikina-mixiä (tai gluteenittomia jauhoja, kaurajauhoja, kookosjauhoja...)
~ 1 tl psylliumia
~ 1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa
(~ 1/3 tl suolaa)
(~ seesaminsiemeniä koristeeksi)

Sekoita ainekset kulhossa kosteaksi taikinamössöksi ja asettele pellille leivinpaperin päälle lusikkaa tai kauhaa apuna käyttäen viisi tasaista kekoa. Levitä keot pyöreiksi niin, että ne näyttävät suurin piirtein samanmuotoisilta kuin kypsätkin sämpylät ja paista 175 asteessa noin 10-15 minuuttia (oman uunin tehoa tarkkaillen). Testaa kypsyys tarvittaessa puisella hammastikulla tai terävällä veitsellä – jos tikkuun/veitseen ei parin sekunnin testauksen myötä jää mitään kiinni, on sämpylä kauttaaltaa kypsä.

Molemmat näistä kavereista ovat huhtikuun ajan Hyvinvoinnin tavaratalolla kanta-asiakasalessa

Jauhoista sen verran, että olen tehnyt näistä nyt useampaa versiota (yksi erä meni esimerkiksi suoraan roskikseen) ja ehdottomasti paras makuelämys syntyi tällä kyseisellä ActiWheyn ja Pizzataikina-mixin kombolla eli sen puolesta voin siis vannoa reseptin onnistumiseen täydellisesti. En lisännyt tähän enää lisää suolaa, mutta mikäli käyttää pizzataikina-mixin sijaan joitain muita jauhoja, voi lisäsuolalle olla tilausta. Itselleni uudessa tuttavuudessa, ActiWheyssa, on mukavan mieto ja neutraali maku, mutta silti hituisen makeutta, koska sitä nauttii mielellään myös juoman muodossa eli mikäli lähdet tätä tuotetta korvaamaan, ei ehkä kannata valita sitä kaikkein mauttominta proteiinijauhetta.

Missään nimessä en muutenkaan sulje pois soveltamista – ihan ensimmäisellä kokeilukerralla laitoin itse paremman puutteessa 1/2 dl mansikkaheraa ja 1/2 dl minttusuklaaheraa ja silti tuli aika herkullisia sämpylöitä, uskomatonta mutta totta. Keittiössä siis saa ja pitääkin välillä vähän kokeilla! Ja jos haluat entisestään vähentää hiilareita, niin kokeile korvata jauhot kookosjauhoilla, jotka ovat karppaajaystävällisempiä kuin muut jauhot. Voit myös kokeilla korvata kaikki jauhot proteiinijauholla, mutta maku saattaa tällöin olla liian vahva ja rakenne kovemmanpuoleinen tai kananmunamainen, ye be warned.

Energiaa: 610 kcal
Proteiinia: 52g
Hiilihydraatteja: 64g
Rasvaa: 14g

~> yhdessä sämpylässä 122kcal, 10g proteiinia, 13g hiilihydraatteja ja 3g rasvaa


Hampurilaisen väliin sitten esimerkiksi yksi cheddar-juustoviipale (54kcal, 3g proteiinia, 4g rasvaa, 0g hiilareita), vähän sokeritonta ketsuppia ja sinappia, suolakurkkuja, salaattia, sipulia ja tomaattia ja voilà – herkkuburgerisi on valmis suuntaamaan kohti masua. :)

~> yhdessä hampurilaisessa juustoineen päivineen 300kcal, 27g proteiinia, 13g hiilihydraatteja ja 15g rasvaa

Toteutettu yhteistyössä Hyvinvoinnin ja TradeTrackerin kanssa, linkit affiliate-linkkejä. 

10 kommenttia:

  1. Ai että mikä resepti! Testiin niin nopeasti kuin mahdollista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihan ehdottomasti kyllä laittaa, ihan äärettömän helppo tehdä ja tositositosi hyvää! =) Enkä sano turhan takia, mun tekisi mieli tehdä näitä nyt koko ajan, ääh... :D

      Poista
  2. Tätä todellakin kokeillaan. Omatekemät hampparit on niin hyviä, mutta mielessäni pyörii aina että miten niistä saisi terveellisemmän, paitsi vaihtamalla vaaleat sämpylät tummiin leipiin ja jättämällä ylimääräiset hässäkät pois. Nyt ratkesi tämäkin! Kiitos ja kumarrus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omatekemät ovat kyllä ihan mielettömän herkkuja, ei enää tee mieli mennä hakemaan pikaruokaravintoloista mitään. :) Toivottavasti nämä maistuvat, mun mielestä maku on ainakin niin kohdillaan ja täytteethän ne (juuston ja mehukkaan pihvin kera :D) oikeastaan sen hampparin maun tekevätkin!

      Poista
  3. Ilmeisesti et maustanut pihvejä mitenkään....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiks joo, mausteet unohtuivat, kiitos huomautuksesta! Nyt ne on lisätty reseptiin vielä eli 1/4 tl suolaa ja 1/2 tl jauhelihamaustetta, ei muuta. :)

      Poista
  4. Mistä tota Biomedin actiwheyta saa ostettua??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esim. Hyvinvoinnin tavaratalosta, hyvinvoinnin.fi (suora linkki tuotteeseen löytyy postauksesta, linkit ovat pinkillä) :)

      Poista
  5. No kyllä taas lellitään lukijoita! :) Vaikuttaa älyttömän herkulta *drooooool* :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten ihan älyttömän herkkua!! Miksen ole jo tehnyt lisää, en ymmärrä... :D

      Poista