sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Pinnallisuuden uskomaton kirjo

Halusin alunperin kirjoittaa siitä samasta chillailusta, jota olen tässä vedellyt jo viikkotolkulla (kiitos juhannuksena nyrjähtäneen nilkan), mutta muutama asia on noussut niin häiritsevästi esille viime aikoina ja viimeksi juuri tunti sitten, että puran ne mieluummin tänne blogin puolelle ja kysyn samalla, onko teilläkin kokemuksia vastaavista kommenteista.

Päätösten suhteen alan ensinnäkin kallistua sen puoleen, että elokuusta alkaen vetäisen ainakin kuuden viikon Superdieetin aiempien ohjeiden mukaisesti ja katson, mitä sen aikana ja jälkeen elämässä tapahtuu. Parasta oli kyllä se, miten tähän päätökseen lopulta tultiin; keskustelu erään rakkaan ystävän kanssa, jonka ensimmäinen kommentti Superdieetti-haaveiluihini oli (kasvotusten) "mut eihän sun tarvii". :) <3 Vastaavia kommentteja olen saanut ystäviltäni aivan ihailtavan paljon, mikä hämmentää positiivisesti joka ikinen kerta – näiden kommenttien myötä kun huomio ei kiinnity omaan kroppaan tai kehonkuvaan, vaan nimenomaan siihen, miten terve, lempeä ja arvostelematon suhtautuminen joillain ihmisillä on ulkonäköasioissa.

Tämän jälkeen samainen ystäväni osuvasti muistutti, että koska Suomen kesä on niin lyhyt ja vähäluminen, ei ainakaan heinäkuussa kannata ainakaan ottaa mitään stressiä dieeteistä ja rajoitteista, vaan nauttia täysin rinnoin kesästä, jäätelöstä, jokilaivoista ja terassikeleistä – ehtii sitä kiristellä sitten syksymmälläkin. Siispä heinäkuu mennään vielä vapaalla kädellä pääosin 3x päivässä syöden ja terveellisiä valintoja metsästäen eräänlaisella "ylläpitovaiheella", kun taas elokuusta alkaen sitten taas tiukkaa linjaa. Kuusi viikkoa menee supernopeasti ja kivuttomasti vaikka päällä seisten, innolla syksyn tuloksia odotellessa!


Ja nyt se aihe, jonka halusin nostaa kissana pöydälle eli joidenkin ihmisten edelleen valloillaan olevat pinnalliset, jopa konservatiiviset käsitteet kauneudesta ja terveydestä. Pari pääpointtia, joihin olen törmännyt:

a) Laiha = hyvä ja kaikki sen ulkopuolella eli muodokkuus, ylipaino, pyöreys, jopa normaalipaino, vahva/lihaksikas kroppa (naisella) jne = huono.
b) Vähäkalorinen = hyvä ja runsaskalorinen = huono huolimatta siitä, mistä lähteistä kalorit tulevat tai mitä kaikkia hyviä ravintoarvoja niistä löytyy.

Klassinen esimerkki nro 1: oma isäni tokaisi minun "olleen ehkä aiemmin hienosti laihtunut, mutta nyt on varmasti tullut kymmenen kiloa takaisin, kun nilkka on kipeänä ja liikkuminen pannassa. No ainakin viisi kiloa." Että ei tarvitse onneksi itse vahtia kilojansa, kun raati on jo arvostelemassa ja jakamassa infoa pyytämättä. =) Ja se on kyllä mahtavaa, kun kaikista maailman asioista, mitä tässä elämässä teet on juurikin laihduttaminen se isoin juttu – saat kehuja, kun laihdut ja moitteita, kun et. Siinä sitä on eräillä elämänarvot kunnossa.

Kumman asenteen muuten veikkaatte motivoivan ihmistä liikkumaan enemmän; 1) "pystyn tähän, olen hyvä tässä, olen liikunnallinen ja osaan nauttia liikunnasta" vai 2) "olen jo luontaisesti huono tässä, en ole liikunnallinen, voin toki yrittää, mutta eihän sekään oikeasti riitä"? Kumpi on positiivisesti kannustavaa ja kumpi lannistavaa ja myrkyttävää?


Olen nuoruudessa harrastanut koripalloa ja ratsastusta, kulkenut koiran kanssa kävelylenkkejä vaihtelevissa maastoissa 15 vuoden ajan, polkenut polkupyörällä paikoista toisiin siinä missä kuka tahansa nuori, aloittanut bodypump- ja spinning-harrastuksen lukiossa, aloittanut hölkkäharrastuksen amk:ssa, aloittanut kuntosaliharrastuksen työelämäaikana, käynyt viimeisen vuoden ajan vetämässä mäki- ja porrastreenejä sekä juossut henkihieverissä HIIT:iä juoksumatolla jokaisesta sekunnista nauttien.

Siitä huolimatta, teinpä mitä tahansa, en ole isäni silmissä koskaan urheilullinen enkä tule koskaan olemaankaan, mutta hei liikkuisit nyt kuule vähän enemmän silti. (Ensimmäinen kommentti isältäni tähän olisi – kuten aina – kuinka olemattoman vähän olen hänen mielestään koiria lenkittänyt, pyörää polkenut tai mitään muutakaan liikuntaa harrastanut eli turha esittää mitään. Jep. I rest my case with that.)

Mutta eipä se mitään haittaa, enhän minä tätä heitä vakuuttaakseni teekään. :) Tätä se on kuitenkin ollut koko lapsuuteni ajan ja olenkin kiitettävästi oppinut kovettamaan kuortani luomalla täysin omat arvot elämälleni, jossa pinnallisuus on vihoviimeisin asia arvoasteikolla. Kamalinta olisi, jos olisin omaksunut nämä arvot ja asenteet absoluuttisena totuutena ja jos jotain, niin tunnen pelkästään suurta myötähäpeää ja surullisuutta niitä ihmisiä kohtaan, joille ulkonäkö on minkään arvon mitta. Tämä on vaikuttanut itseeni enemmän kuin mikään muu ja märehtimisen ja murehtimisen sijaan olenkin kääntänyt sen vahvuudeksi.


Yhä tänäkin päivänä karsastan kehuja ulkonäöstä enkä pidä niitä juuri minkään arvoisina – geneettisille ominaisuuksilleen kun kukaan meistä ei voi mitään suuntaan eikä toiseen ja kauneus on kirjaimellisesti katsojan silmässä; yksi tykkää sinisistä silmistä, toinen ruskeista ja kolmas sitten näistä mutanttivihreistä, jotka meikätytöllä on, heh. Luonne, ajatusmaailma, huumorintaju, älykkyys, empatia, iloisuus, aitous... Ne ovat puolestaan sitä kauneutta, joista otan mielelläni kehuja vastaan niin tullakseen.

Klassinen esimerkki nro 2: toinen isoveljistäni tokaisi heti ensimmäisessä hengenvedossa raakasuklaasta kuullessaan sen olevan "lihottavaa eli toisin sanoen epäterveellistä". En.. Pysty... Välillä nimittäin tuntuu siltä, ettei kannata lähteä edes keskustelemaan tai perustelemaan mitään ihmisille, joiden vallallaolevat käsitykset ovat paitsi näin vanhoillisia, niin myös juurtuneita. On kuin tyhjälle seinälle puhuisit, mikäli yrität vakuuttaa omaa elämänkatsomustasi henkilölle, joka on vakuuttunut omansa oikeaoppisuudesta. Siispä agree to disagree ja eteenpäin elämässä.

(Untuvikoille kuitenkin raakasuklaan lyhyt oppimäärä; kyllä, tavara on täynnä kaloreita, mutta nimenomaan niitä hyviä superfood-kaloreita eikä mitään moskaa. Kyseessä on siis terveyssuklaa, jota syödään maltilla pari konvehtia, ei pari levyä.)

Loppukaneettina totean kuitenkin, että siinä missä itse olen käynyt parin vuoden aikana melkoisen valaistumisen paitsi ruuan ja treenaamisen, niin myös itsevarmuuden ja yleisen hyvinvoinnin osalta, niin on ehkä hieman liiallista olettaa täysin samaa ajatusmaailmaa välittömästi myös muilta. Joku saattaa olla vasta matkansa alussa, toinen ei ole tätä tietä harkinnutkaan eikä välttämättä koskaan astu samoihin saappaisiin – silloin kevyttuotteet saattavat todellakin tuntua ainoalta oikealta terveystuotteelta ja laihduttaminen olla hyvän elämän mittari. Jollain tapaa tuntuu kuitenkin mukavammalta ymmärtää ihmistä, joka ei sokeasti luota median luomaan ja ylläpitämään ohjenuoraan, vaan päättää itse omat norminsa ja hyväksyy erilaisia tapoja elää tätä elämää. Tiedättekö, ajattelee asioita vähän pintaa syvemmälle.

The more I learn, the more I learn how little I know. - Socrates 

6 kommenttia:

 1. Voi, tää oli hyvä postaus. Oon niin samaa mieltä sun kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muutkin samoilla linjoilla. :) Maailma ei ole muuttunut ihan kokonaan kylmäksi paikaksi!

   Poista
 2. Olipa ajatuksia herättävä postaus. Mä luulen tietäväni minkälaisissa vesissä liikut isäsi kommenttien/ajatusmaailman suhteen...<3 Ite eka yritin puhua ja saada toista ymmärtämään asioita hieman "laajemmin", mutta tietäähän sen: ei toista vaan voi muuttaa. Joillakin ihmisillä on vaan ne arvot elämässä aivan erilaiset kuin itsellä. Se pitää vaan yrittää hyväksyä, muttei se todellakaan aina ole niin helppoa. Eikä se edes aina helpota ajan kuluessakaan. Kun tuollaiset elämänarvot on omalla vanhemmalla, jonka lähtökohtaisesti oletetaan olevan vanhempana "viisaampi" ja tietävän mitkä asiat on "oikein", niin sitä aina jollain tasolla kokee että omat arvot ja valinnat kyseenalaistetaan. Samalla kun se ärsyttää ja raivostuttaa, on se jotenkin myös tosi surullista. Mutta kaikesta kai kuitenkin oppii, jos niin päättää. Se lohduttaa, vaikka kait sitä joku vois katkeroituakin.

  Mutta hei, sun suunnitelma kuullostaa hyvältä. Tsemppiä! Ystävät on arvokkaita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon asiaa, allekirjoitan! Erityisesti viimeisimmän toteamuksen. :) <3 empatiaa, ystävällisyyttä, iloa, positiivisuutta – sitä vain viljelemään huolimatta siitä, että jotkut täällä koittavatkin tuoda synkkiä pilviä ja potkia alas pilvilinnoista. "Treat everyone with love, even those who are rude to you, not because they are not nice, but because you are nice." :)

   Poista
 3. Vauu onpa sulla kiva tukka, väri on upee:) onko kampaajalla vai itse tehty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS! :) Kampaajalla joo, itse en osaisi tuollaista taikoa :D välitänkin heti kehut eteenpäin!

   Poista