torstai 28. maaliskuuta 2013

Miksi GoFatGo / Superdieetti sopii minulle?

Ajattelin nyt vaihteeksi tehdä postausta perusteluineen siitä, miksi tämä nykyinen GoFatGo (sekä samantyylisyydestään johtuen myös Superdieetti) sopii itselleni kaikkein parhaiten tähänastisista dieettikokeiluistani. :)

Ihan ensialkuun sitä historiaa. Olen ensimmäisen kerran laihduttanut "Atkinsilla" / vähähiilihydraattisella dieetillä – jopa niinkin rajuna, että laskin päivän hiilihydraattien grammat, sillä saldo piti olla alle 20g per päivä. Sinänsä tämä tapa sopi minulle myös, sillä laihduin muistaakseni lähemmäs 15kg eivätkä kilot seuranneet takaisin ainakaan vuoteen.

Tätä dieettiä oli kuitenkin äärimmäisen hankala soveltaa kodin ulkopuolella, etenkin kun dieettailin tätä vieläpä siihen aikaan, kun VHH ei ollut lainkaan trendi vaan ennemminkin kummasteltu ja jopa paheksuttu ruokavalio. Sain _monesti: ihmetteleviä katseita jopa kavereiltani, jos jätin kouluruokalassa perunat tai riisin pois ja laitoin lautaselle vain kasviksia ja kastiketta – ja otinkin usein pienen perunan lautaselle vain näön vuoksi ja heitin sen myöhemmin kompostiin.

Toinen laihdutuskikkani olikin sitten se surullisenkuuluisa, varmasti hyvin monen laihduttajan tyypillisin virhe: kalorien rajoittaminen 800-1000:een kaloriin per päivä. Tällä dieetillä putosi painoa n. 10kg, josta (todennäköisesti isompi) osa kuittaantui näin jälkiviisaana myös lihasten kuihtumiselta. :/ Noin pienien energiamäärien lisäksi saatoin myös lenkkeillä päivässä kahden tunnin reippaan kävelylenkin. Dieettailu oli sinänsä helppoa, sillä saatoin syödä päivässä mitä tahansa – kunhan se jäi siihen 1000 kaloriin. Käytännössä se tarkoitti liian usein huonoja ravintovalintoja sekä pari kertaa (tai vain kerran!) päivässä syömistä ja lopun aikaa paastoamista. Kuinka tyhmä sitä onkaan voinut olla, huoh...

Sama kilomäärä lihasta on tilavuudeltaan kolmasosa siitä, mitä sama määrä rasvaa.
ÄLÄ siis tuijota vaakaa ja laihduta lihaksista, vaan keskity pudottamaan pelkkää rasvakerrosta. :)


Ja sitten. Sitten löysin tämän!! Tämän ihanan, monipuolisen ja terveellisen ruokavalion, joka muutti kertaheitolla sanan 'dieetti' sanaan 'elämäntapamuutos'! :) GoFatGo on yksinkertaisesti paras, koska...

1. syön säännöllisesti

Syömättömyys on laihduttajan SUURIN virhe. Pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä koko ajan, tulee syödä 2–4 tunnin välein.

2. syön proteiineja

Ahh, ne proteiinit, ne proteiinit. 1,5–2g per painokilo pitää lihakset tallella ja auttaa kehoa polttamaan lihasten sijaan nimenomaan sitä rasvaa.

3. syön monipuolisesti

Dieetillä ei ole totaalikieltäytymistä, ihanaa! Jos mieleni tekee pastaa, syön illallisella pastaa ja jos taas perunaa, niin sitten sitä. Jos taas haluan perinteisen kanan ja jauhelihan sijaan kalaa tai vaikka herkullisen sisäfilepihvin, niin ei muuta kuin herkuttelemaan. Kikka onkin siinä, että syö vain sen rajoitetun määrän kyseistä ruoka-ainetta – lihaa 100g per annos ja pastaa / riisiä 40g / perunaa 170g per päivä (arvot perustuvat tämänhetkiseen GoFatGo-ruokavaliooni). Jos se herkuttelun ydin löytyy siis vaikka siitä pastasta, niin ensin täytetään vatsa kasviksilla ja sen jälkeen hemmotellaan makuaistia kohtuullisella määrällä sitä herkkuruokaa. :)

4. tiedän aina, mitä syön ja milloin syön

Jos illalla tekee mieli huomisen lounasta tai extra-iltapalaa, niin se on voi voi – ei kuulu runkoon, joten ei muuta kuin kiltisti huomista odottaen ja vaikka pää tyynyyn, jos huominen tuntuu liian kaukaiselta ajatukselta. Vahingossa lipsumista ei siis tapahdu ja päivän kaloripitoisuudet sekä ravintoaineosuudet noudattavat aina kutakuinkin samaa kaavaa. Mitään ei myöskään tarvitse laskeskella päässään eikä dieettiin tarvitse käyttää pääkoppaansa perusrungon seuraamisen lisäksi lainkaan – kaikki on mietitty valmiiksi puolestani. :)

5. vatsa ja muu ympäristö kiittää

En tiedä, mistä se johtuu, mutta aina tällä dieetillä ollessani masu on kaikkein parhaimmillaan, kun taas dieetiltä lipsuessa saatan joutua syömään maitohappobakteereja varsinaisen kuurin rauhoittaakseni vatsan toimintaa. Dieetti ei myöskään aiheuta pahanhajuista hengitystä eikä sen soveltaminen kodin ulkopuolella ole kovin vaikeaa – riittää, kun tekee ruokapöydässä niitä terveellisempiä valintoja ja tarvittaessa tuoda mukanaan oman proteiinipatukan!

6. tämä ei ole enää vain dieetti, vaan pikkuhiljaa iskostuva elämäntapa

Noudattamalla samaa runkoa sekä kulkemalla kaupassa ne samat hyllyjen väliköt päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen sitä vain jossain vaiheessa valaistuu ja tajuaa, että tätä se elämäntapamuutos tarkoittikin. Karkkihyllyn olemassaoloa en ole edes tiedostanut ja eineshyllykin on vain menneisyyteen jäänyt muisto. Ja voin rehellisesti sanoa aikaisempaan verrattuna, ettei ole edes ikävä! :) Ensimmäistä kertaa näen noudattavani 'dieettiruokavaliota' vielä vuosienkin päästä ja vieläpä hymyssäsuin. Tästä on tullut se normaali tapa syödä, standardi.

Tottakai herkkupäivät ja satunnaiset herkuttelut kuuluvat elämään ja ovat inhimillisiä, mutten todellakaan kaipaa sitä karkkiosastolla norkoilua ja "ostaako vai eikö ostaa" –pohtimista tai eineshyllyn muka-valinnanvaikeutta. Nykyään sukellan vain kiltisti kasvisosaston kautta hakemaan maustamatonta lihaa, raejuustoa, (rahkaa,) ja kanamunia – ja se "ostaako vai eikö ostaa" –norkoilu tapahtuu sitten siellä lisäravinnehyllyllä proteiinipatukoiden ja -juomien edessä. :>

kuvat: weheartit.com

3 kommenttia:

 1. Moikka! Läöysin blogisi kun olen alkanut harkitsemaan karppauksesta siirtymistä johonkin muuhun. Liitympäs lukijaksesi.

  GoFatGolla ajattelin nyt ensin kokeilla. Tuntuu että karppauksella on vaikea välissä hallita ruokamääriä. Tuntuu että ne on saattanut jopa kasvaa pikkuhiljaa. Ei oikein tiedä paljonko pitäisi syödä ja on tullut jotenkin sokeaksi kun on joulukuun alusta karpannut. Syö aina niin että nälkä menee mutta en enää "luota".

  Ruokien punnitseminen vois auttaa ainakin ruotuun palaamista. Eikö tuo gofatgo kumminkin loppupeleissä ole aika vähä hiilarinen.

  Miten sulla tuo siirtymisvaihe meni? En viitsis järkyttää vatsaani suurella määrällä viljaa. Mahtaakohan paino nousta?

  Paino on tosiaan tippunut nyt 12 kiloa ja vyötäröstä esim 21cm. Loppuelämän karppaus tuntuu vaan jotenkin kuivalta. Toki saan syödä paljon hyvää mutta tuskin pahaa tekisi esim tumma riisi ja pasta pieninä määrinä. Sekä ruisleipä. Eli hyväkarppi linjaa. Mutta määriä tarkkaillen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippahei! Kiva kun eksyit tänne, toivotan sulle ensialkuun tosi paljon tsemppiä alkavan GoFatGo:n parissa. :) Tosin ihan hirveästi et sitä tarvitse, sillä dieetti on ainakin omasta mielestäni todella 'helppo' kun rungon saa iskostettua päähänsä.

   Mulla oli sama ongelma karppauksen ruokamäärien kanssa, sillä kun ei tarvinnut tiedostaa niitä ruuan kaloreita vaan pelkästään hiilaripitoisuus, niin päivän kalorimäärä saattoi heitellä hurjastikin. Lisäksi ne lipsahdukset teki asiasta vaan entistä kauheampaa, sillä kovin pitkään en enää ensimmäisen vhh-kerran jälkeen pystynyt olemaan hiilaritta onnistuneesti – ja sitten tulikin syötyä päivän aikana ensin vähähiilarista mutta rasvaista ruokaa ja sen jälkeen illalla repsahdus vielä hiilareihin, great...

   GoFatGo on joo aika vähähiilarinen – päivän ainoat hiilarit on aamupuurossa ja illallisen vapaavalintaisessa pastassa, perunassa, riisissä tai real-ruisleivässä, näitäkin vain sen tietyn sallitun grammamäärän verran. :) Siinä mielessä hiilaripommia ei ole tulossa, mutta kuitua kyllä! Ja siksi GoFatGo onkin vatsaystävällinen, sillä kuidut pitävät masun kunnossa. En usko, että sen suurempaa totuttelua vaaditaan, mitä nyt ehkä maitohappobakteereja kannattaa varata ensimmäisten 2-3 päivän ajaksi jos on herkkävatsaisempaa tyyppiä.

   Sanoisin, että GoFatGo pitää masun sekä kylläisenä että toimivana, on helposti muunneltavissa poikkeustilanteisiin kuten juhlat ja muut vierailut ja siitä pystyy näppärästi muokkaamaan loppuelämän ruokavalion painon ylläpitovaiheeseen lisäämällä kohtuudella tiettyjä ruokamääriä.

   Ennen kaikkea se luo pitkällä aikavälillä terveet ruokatottumukset, sillä itse ainakin olen nyt tottunut syömään paljon kasviksia ja oikeast pieniä määriä pastaa ja riisiä, kun aiemmin nuo määrät olivat tosiaankin ihan vinksallaan. Enkä tarvitse enää kaikkeen (tai mihinkään?) esimerkiksi kermapohjaista kastiketta tai muita rasvaisia vaihtoehtoja, sillä olen nimenomaan OPPINUT tällä dieetillä syömään terveellisesti!

   Heh, kuulostaa ihan myyntipuheelta tuo litania, mutta minkäs sille mahtaa kun itse uskon nyt tähän niin vankasti ja suosittelen lämpimästi muitakin kokeilemaan! :) Eli ei muuta kuin tuulta purjeen alle ja testaamaan miten tuntuu sopivan – uskoisin, että parin viikon jälkeen huomaat jo hyödyt!

   Poista
  2. PS. Voi luoja, minkä romaanin kirjoitin. :D Huomaako jostain, että opparin työstäminen on ollut viime aikoina ajatuksissa...

   Poista